Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala episcopală din Caransebeș

În vinerea din săptămâna a V-a a Postului Mare Preasfințitul Părinte Episcop Lucian s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, după cum ne-a transmis Diac. Pavel Canea. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Denia Acatistului Bunei Vestiri, potrivit rânduielii bisericești, fiind cel de-al doilea moment important închinat Maicii Domnului în Postul Mare, după sărbătoarea Bunei Vestiri. Pe lângă credincioșii prezenți, la slujbă au luat parte elevi seminariști și studenți teologi de la cele două instituții teologice din Caransebeș. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Imnul Acatist pe care l-am citit în cadrul Deniei ne aduce aminte deopotrivă, de minunea ce s-a săvârșit în cetatea Constantinopolului și în același timp ne încredințează că prin citirea acestui imn minunile pot continua în viața noastră, dăinuind astfel în sufletele noastre minunea zămislirii Fiului lui Dumnezeu și minunea zămislirii păcii în sufletele noastre. În această perioadă pe care o așteptăm, perioada pătimirii Mântuitorului și totodată a Învierii Sale din morți Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să ne ajute, ca minunea zămislirii păcii în sufletele noastre să dăinuiască la Praznicul Învierii și în cealaltă vreme a vieții noastre”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

Acatistul Bunei Vestiri, unul dintre cele mai cunoscute imne de laudă închinate Maicii Domnului, este atribuit patriarhului Serghie al Constantinopolului. Motivul introducerii citirii Acatistului în timpul Postului Mare îl constituie nu doar apropierea de praznicul Bunei Vestiri, ci și învățătura mariologică și hristologică pe care o cuprinde.

Comentarii Facebook


Știri recente