Corul „Doina Bantului” al Parohiei Timișoara Iosefin a împlinit 85 de ani de existență

Duminica, 11 decembrie 2016, Parohia Timișoara Iosefin a marcat 85 de ani de existență a Corului parohial Doina Bantului. La momentul aniversar  a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a participat, alături de sutele de credincioși, în Biserica Nașterea Maicii Domnului, la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți și diaconi, condus de părintele paroh Ionel Popescu, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În cadrul slujbei euharistice s-au înălțat rugăciuni de binecuvântare și iertare a păcatelor pentru toți membrii (actuali și trecuți la Domnul) corului parohiei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Filarmonicii Banatul din Timișoara, condus de maestrul Iosif Todea.

În cuvântul rostit, Mitropolitul Banatului a explicat paragraful scripturistic de la evanghelistul Luca 14, 16-24, fragment ce relatează pilda celor chemați la cină.

În continuare, părintele paroh a prezentat momentele importante din viața și activitatea liturgico-misionară a Corului Doina Bantului, unul dintre puținele coruri parohiale cu o existență de aproape nouă decenii.

Astăzi am dorit să sărbătorim un moment istoric din viața comunității noastre parohiale, întrucât se împlinesc 85 de ani de când a fost înființată corala bisericii și a parohiei noastre, numită, încă de atunci, Doina Banatului. Totodată, mai sărbătorim 85 de ani de cântare corală neîntreruptă în această sfântă biserică. Coruri au fost, s-au înființat și s-au desființat, dar corul nostru a dăinuit 85 de ani. De asemenea, ne aducem aminte de muzicienii, profesorii, compozitorii Sabin Drăgoi, Nicolae Ursu, Emil Grădinariu, care au dirijat acest cor al Iosefinului ortodox, dar și de sutele de coriști care, în cei 85 de ani, au revărsat, din cafas, răgăciunea cântată peste noi toți, a menționat părintele Ionel Popescu.

Mitropolitul Banatului a binecuvântat steagul Corului Doina Bantului. Totodată, monahia Varvara (prof. Doina Seracin) – care a și dirijat pentru o vreme acest cor, activând în cadrul acestuia, fără întrerupere, aproximativ 60 de ani – a înmânat steagul membrilor actuali ai corului. Momentul aniversar s-a încheiat cu un spectacol de colinde, susținut de Corul Doina Bantului, dirijat de prof. Nicolae Florin Șincari.

La final, în semn de recunoștință și apreciere, toți membrii corului au primit, din partea parohiei și a Mitropolitul Banatului, acte de cinstire.

***

Iniţiativa înfiinţării Corului mixt Doina Banatului al Parohiei Timişoara Iosefin a fost luată în luna noiembrie a anului 1931 şi a aparţinut preotului paroh Ioan Imbroane şi diaconului Alexandru Bocşianu – primul dirijor al corului și secretar în Comitetul Judeţean al Asociaţiei corurilor şi fanfarelor române din Banat pe judeţul Timiş-Torontal, cu sediul la Timişoara.

Dintr-o fotografie din anul 1931 şi păstrată în arhiva parohiei, se poate observa că Societatea corală Doina Banatului era formată din 137 de membri (89 bărbați și 48 femei), avându-i în prim-plan pe preotul Ioan Imbroane şi pe diaconul Alexandru Bocşianu. De-a lungul vremii, corul a fost condus de renumiți dirijori, printre care muzicologul Nicolae Ursu, Nicolae Firu – director al școlii de cântăreți bisericești, maestrul Sabin Drăgoi, Ioan Tătucu, Petru Beleuță, Gheorghe Ciorogar, Aurel Cioban. Prof. Nicolae Florin Şincari, actualul dirijor, a intensificat activitatea corului, îmbogăţind repertoriul și cântarea corală. În acest fel a sporit și numărul coriştilor, cei nou-veniţi fiind majoritatea tineri (unii dintre ei elevi la clasele de teologie din cadrul Liceului Pedagogic Carmen Sylva, alţii studenţi la Facultatea de Teologie din Timișoara).

Comentarii Facebook


Știri recente