Campania de prevenire şi diagnosticare a cancerului: rezultatele analizelor sunt îngrijorătoare

Rezultatele analizelor efectuate pacientelor din localităţile Moara Vlăsiei, Glina, Pantelimon şi Bragadiru, precum şi celor de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, examinate în cadrul campaniei de „Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin”, sunt îngrijorătoare.

Jumătate dintre pacientele supuse testului Babeș-Papanicolau prezintă diverse afecțiuni care necesită colposcopie şi/s-au tratament ginecologic de specialitate şi monitorizare de la 1 la 3 ani.

Astfel, statisticile confirmă utilitatea campaniei derulată de medicii Institutului Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu din Bucureşti și voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

„Până în prezent, un procent foarte mare dintre femeile care au fost examinate în cadrul acestei campanii au probleme de sănătate importante”.

„Raportul prezentat de specialiștii Institutului Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu arată cât de necesară este campania de «Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin» și o eventuală reproducere a sa la nivel național”, a spus Dănuţ Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Conform raportului Institutului Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu din Bucureşti, au fost supuse testului Babeș-Papanicolau un număr de 127 femei din localităţile Moara Vlăsiei, Glina, Bragadiru şi Pantelimon, precum şi de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

La recoltarea probelor au participat medici şi asistente din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti, sprijiniţi logistic de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, aflaţi sub coordonarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, dar şi de preoţii din localităţi şi reprezentanţii autorităţilor locale.

Acțiunea s-a desfășurat in județul Ilfov în zone considerate defavorizate din punct de vedere al asistenței medicale.

Rezultatele analizelor efectuate arată că 64 de femei nu au probleme de sănătate și vor fi chemate, conform protocolului, pentru repetarea examenului peste 5 ani, dar restul de 63 prezintă diverse afecțiuni care necesită colposcopie si/s-au tratament ginecologic de specialitate si monitorizare la 1 și 3 ani.

Raportul pentru localitatea Moara Vlăsiei și orașul Bragadiru este al treilea prezentat de medicii Institutului Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu din Bucureşti în cadrul campaniei de „Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin”.

Raportările anterioare făcea referire la situația pacientelor examinate din localitățile Grădiștea, Nuci, Gruiu si Otopeni.

Conform raportărilor prezentate de Institutul Oncologic ce vizează per total pacientele din cele 8 localități: Grădiștea, Nuci, Otopeni, Gruiu, Moara Vlăsiei, Glina, Pantelimon si Otopeni din judeţul Ilfov, dar şi de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, din 256 de femei examinate cu testul Babeș-Papanicolau, 115 dintre acestea prezintă diverse probleme de sănătate.

„Dorim să promovăm mai departe acţiunea noastră şi să ajungem în cât mai multe sate din judeţul Ilfov. Acest test este foarte important, mai ales că rezultatele de până acum indică faptul că sunt leziuni precursoare de cancer care pot fi tratate”, a spus dr. Prunoiu Virgiliu, coordonatorul Programului „Screening” din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti.

Numărul total al beneficiarelor campaniei de „Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin” este de 256.

Campania de „Prevenire şi Diagnosticare Precoce a Cancerului de Col Uterin” se desfăşoară în baza protocolului încheiat în luna ianuarie a acestui an între Institutul Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu din Bucureşti şi Patriarhia Română.

Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. Cancerul colului uterin este cea mai frecventă neoplazie a tractului genital la femei și a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar.

În România sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice. Anual, în lume, se diagnostichează aproximativ 500.000 noi cazuri de cancer cervical (col uterin).

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Biserica Ortodoxă Română este cel mai mare filantrop raportat la contribuţia sa în lucrarea socială. Zeci de mii de persoane au beneficiat până în prezent numai de proiectele desfăşurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale. Prin programul „Donează sânge, salvează o viaţă!” au fost colectate peste 10 tone de sânge.

De asemenea, prin intermediul proiectelor „Sănătate pentru sate” şi „Prevenție și educație pentru sănătate” au fost asistate şi consiliate în diferite specializări medicale foarte multe persoane din domeniul rural.

Foto Credit: Voluntarii Paraclisului CMN

Comentarii Facebook


Știri recente