Bucurie duhovnicească la Catedrala Episcopală din Giula – Ungaria

Sâmbătă, 2 mai 2015, a fost zi de bucurie și de binecuvântare la Catedrala Episcopală din Giula, aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În locașul de cult central al acestei Episcopii, care este încărcat de istorie și de semnificație pentru comunitatea ortodoxă românească care trăiește astăzi în Ungaria, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească și Taina Sfântului Botez pentru un cetățean de origine turcă, care a dorit să treacă la Ortodoxie, după cum aflăm de la Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Situația actuală, în care numeroși creștini ortodocși din România au plecat în străinătate pentru a-și găsi de lucru și a-și asigura un viitor mai bun, din mai multe puncte de vedere, a adus cu sine și posibilitatea ca oamenii să se cunoască mai bine și să se apropie între ei, întemeind chiar și familii mixte, dar și ca spiritualitatea ortodoxă să fie cunoscută și apreciată de alte popoare. În acest context, a avut loc și apropierea de Biserica Ortodoxă a tânărului Ibrahim Yetgin, originar din Turcia, dar stabilit în Elveția, de mai mulți ani și care a primit la Botez și numele de Ioan. Cu câteva zile înainte, în Duminica Femeilor Mironosițe (26 aprilie 2015), și fiul său, Ernesto Ioan, născut la începutul acestui an, a fost botezat creștin-ortodox în biserica ortodoxă românească din Radna, de către Părintele Paroh Ioan Jidoi, Protopopul Lipovei. Astfel, la slujba Sfintei Liturghii și a Botezului, de la Catedrala Episcopală din Ungaria, alături de clerici, credincioși și monahii de la Centrul Eparhial din Giula, au participat și mai mulți credincioși din Lipova și din împrejurimi, care au dorit să fie prezenți la acest eveniment. Nașii celui botezat au fost Ioan și Diana Dugulescu, care provin, la rândul lor, din Lipova și se află într-o relație de rudenie cu Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.

În cuvântul de învățătură, rostit la sfârșitul Tainei Sfântului Botez, Ierarhul și-a exprimat bucuria pentru acest fericit și binecuvântat prilej al primirii în rândurile Bisericii Ortodoxe a unui nou membru, care face acest pas la vârsta maturității, din proprie inițiativă și în cunoștință de cauză, a vorbit despre măreția darului lui Dumnezeu, făcut nouă, oamenilor, prin Taina Sfântului Botez și Jertfa Răscumpărătoare de pe Crucea Golgotei, a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel Care ne dăruiește și nouă viața cea veșnică, prin comuniunea cu El și a urat celui nou-botezat și familiei sale tot ajutorul și binecuvântarea de la Bunul Dumnezeu în viața și activitatea lor.

Comentarii Facebook


Știri recente