Biserica Parohiei „Sfântul Haralambie” din Ploiești și-a sărbătorit hramul

În Biserica Ortodoxă este prăznuit miercuri, 10 februarie 2016, Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, apărător de ciumă şi de foamete. Fragmente de moaştele sale se găsesc şi la noi în ţară.

În această zi, biserica ParohieiSfântul Haralambiedin Protopopiatul Ploiești Sud și-a sărbătorit hramul principal. Sfânta Liturghie a fost oficiată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori format din Pr.Adrian Cosmin Matei, Protoiereu al Protopopiatului Ploiești Nord, Pr. Ion Dobre, parohul BisericiiSfântul Haralambie, dar și alți preoți din municipiul Ploiești și diaconi.

Sfântul Haralambie – un exemplu de slujire și de iubire a Mântuitorului Iisus Hristos

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură după citirea Pericopei Evanghelice în care a vorbit despre viaţa Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie.

„Sfinții de altă dată ai Bisericii ne arată adevărata și frumoasa viețuire în Hristos. Unul dintre acești sfinți, chiar printre primii martiri din perioada de început a Bisericii, este Sfântul Haralambie. El este un exemplu de slujire și de iubire a Mântuitorului Iisus Hristos, iar dacă Mântuitorul a spus că mai mare dragoste nimeni nu are ca viața să și‑o pună pentru prietenii săi, vom înțelege că nimic nu este mai de preț, mai însemnat, în lumea aceasta, decât jertfirea propriei vieți pentru Domnul. Așa a făcut și Sfântul Haralambie. Nu a fost singurul martir al Bisericii. În perioada cea mai grea de persecuții pe care a traversat‑o Biserica au fost nenumărați martiri. Sfântul Haralambie este poate martirul cu viața cea mai înaintată. Izvoarele care ne‑au consemnat viața și pătimirea sa ne spun că a murit la 113 de ani, după ce slujise Biserica vreme de peste 80 de ani ca preot și apoi episcop”, a spus Preasfinţia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oferit rangul de iconom stavrofor Părintelui Ion Dobre, Parohul BisericiiSfântul Haralambiedin Protopopiatul Ploiești Sud.

Fragmente de moaştele Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie în România

Capul Sfântului Haralambie se păstrează la MănăstireaSfântul Ştefandin Meteora. În România, fragmente de moaştele sale se păstrează în biserica Mănăstirii Miclăuşeni din Iaşi, la Mănăstirea Râşca, la Catedrala episcopală din Galaţi, la bisericileSfântul Dumitru– Poştă,Sfinţii Arhangheli– Oţelari,Sfântul Stelian– Lucaci din Bucureşti.

Sfântul Mucenic Haralambie este cunoscut drept apărător de ciumă şi de foamete, de aceea în Acatistul Sfântului se cântă: Bucură-te, izbăvitorule de ciumă şi de foamete!.

Comentarii Facebook


Știri recente