Biserica Ortodoxă a Bulgariei | 64 ani de la restaurarea Patriarhatului

Biserica Ortodoxă a Bulgariei - moment festiv (1)

În data de 10 mai 2017, Biserica Ortodoxă a Bulgariei a aniversat 64 ani de la restaurarea Patriarhatului, care si-a încetat existența în secolul al XIV-lea, când Bulgaria a căzut sub dominația otomană.

Momentul aniversar a fost marcat prin rugăciune. Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia.

Alături de Preafericirea Sa au slujit mai mulţi ierarhi din cadrul Patriarhiei Bulgariei.

 La eveniment a fost prezent și reprezentantul Patriarhiei Române în Bulgaria, Pr. Neluțu Oprea.

În cadrul slujbei, Episcopul Gherasim de Melnik a dat citire mesajului Sinodal adresat cu prilejul momentului festiv. Mesajul integral poate fi citit aici.


În vara anului 1393 Imperiul Otoman a asediat orașul Târnovo. Trupele bulgare au rezistat vreme de trei luni, dar în cele din urmă au fost copleșite și orașul a căzut în mâinile turcilor în ziua de 17 iulie. Această dată marchează sfârșitul imperiului bulgar și a Patriarhiei bulgare (până la reînființarea ei în 1953).

Biserica Ortodoxă Bulgară a fost proclamată Patriarhie în noul statut de organizare aprobat mai întâi de Consiliul de Miniştri, în 31 decembrie 1950, şi abia apoi de Sfântul Sinod, în 3 ianuarie 1951. La 10 mai 1953, Mitropolitul Chiril de Plovdiv a fost ales ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Tomosul de recunoaștere din partea Patriarhiei Ecumenice a fost emis în data de 1 august 196.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Statistici | Filantropie şi dăruire pentru semeni. Mii de persoane au beneficiat de Programele „Sănătate pentru Sate” şi „Prevenție și educație pentru sănătate”

Prin programele Sănătate pentru Sate şi Prevenție și educație pentru sănătate, derulate cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, mii de români au fost îndrumaţi şi ajutaţi pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate. Ei au fost consiliaţi de…