Arhiepiscopia Bucureștilor va ridica un centru pentru persoane cu deficiențe de auz

Arhiepiscopia Bucureştilor a început demersurile pentru construirea unui aşezământ social destinat persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire din Municipiul Bucureşti şi împrejurimi. În prezent comunitatea hipoacuzicilor din Capitală numără peste 3000 de persoane.

Centrul anunțat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor va fi prevăzut cu un spaţiu liturgic adecvat condiţiilor speciale desfăşurării cultului pentru cei cu deficienţe de auz, la care se adaugă o sală pentru organizarea de activităţi culturale.

De asemenea, centrul are în vedere şi nevoile stringente ale tinerilor cu deficienţe de auz. În prezent, în Capitală există patru şcoli care oferă educaţie la 490 de copii hipoacuzici, iar organizarea unui after school va fi de un real folos în condiţiile în care în ultimii cinci ani niciun tânăr hipoacuzic din Bucureşti sau Ilfov nu a promovat examenul de bacalaureat.

Ocrotitorul persoanelor hipoacuzice este Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei, cinstit în Biserica Ortodoxă în data de 12 februarie. El a devenit patronul persoanelor cu deficienţe de auz în urma faptului că la Sinodul II Ecumenic a mărturisit credinţa în Sfânta Treime prin intermediul semnelor. Când a vrut să vorbească despre Taina Preasfintei Treimi, un diacon adept al arianismului i-a acoperit gura cu mâna. Atunci, Sfântul Meletie a închipuit unitatea în ființa divină a celor trei persoane ale Sfintei Treimi împreunând cele trei degete de la mână: degetul mare, arătătorul şi degetul mijlociu.

Același gest este utilizat astăzi de persoanele cu deficiențe de auz, în limbajul mimico-gestual, pentru a face referire la Sfânta Treime.

Comunitatea surzilor din Bucureşti a fost înfiinţată în anul 1999, slujbele în limbaj mimico gestual fiind oficiate într-o sală din cadrul Mănăstirii Radu Vodă. Din anul 2007 comunitatea hipoacuzică din Capitală participă la cultul divin public în Biserica „Sfântul Elefterie“-Vechi.

În Arhiepiscopia Alba Iuliei, persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire beneficiază de un centru dedicat lor încă din anul 2008. Aşezământul funcţionează în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, partenerii proiectului social fiind Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.

Din data de 12 mai 2002 membrii comunității hipoacuzicilor din Timișoara participă în fiecare duminică și sărbătoare la slujbele oficiate în limbaj mimico-gestual la Parohia Iosefin.

Comunitatea timişorenilor cu dizabilităţi de auz şi vorbire a fost înființată în anul 2001, cu sprijinul Parohiei Timişoara-Iosefin. În prezent, comunitatea cuprinde un număr de aproximativ 300 de persoane.

În cuprinsul Patriarhie Române există mai multe astfel de centre dedicate persoanelor cu deficiențe de auz și vedere.

Citește și: „Culori radiofonice în 1001 de voci”, proiect dedicat copiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere din România

Comentarii Facebook


Știri recente