Ziua Unirii Principatelor, la Focșani

În Piața Unirii din Focșani a fost sărbătorită vineri, 24 ianuarie 2014, împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. La manifestările organizate cu acest prilej a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, după cum a precizat Dragoș Olteanu. Au participat cadre militare, demnitari și oficialități locale, precum și numeroși focșăneni.

În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a subliniat: „Dumneavoastră, cei care ați răspuns unei chemări lăuntrice, ați venit ca să vă înălțați gândul spre cei ce au înfăptuit acest act fundamental al Unirii din 1859 și, în același timp, către Dumnezeu, Care a binecuvântat și sfințit momentele importante din istoria poporului român. Așadar, este un binecuvântat prilej de rememorare a ceasurilor Unirii, așa cum s-au desfășurat pe Dealul Mitropoliei din București, în ziua de 24 ianuarie 1859, o zi de comemorare sau de pomenire a făptuitorilor Unirii, politicieni, clerici, țărani, în frunte cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza și mitropoliții Nifon al Țării Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei. Totodată, ziua de astăzi constituie un prilej de a aduce mulțumire Bunului Dumnezeu pentru binefacerile Unirii, adică pentru tot ceea ce s-a înfăptuit frumos, trainic și măreț în cei 155 de ani de când s-a petrecut acest act fundamental”.

Ceremonia a debutat cu o paradă militară, urmată de câteva momente artistice. Evenimentul a fost marcat de conferirea titlului de cetățean de onoare al județului Vrancea maestrului teatrului românesc – Radu Beligan.

La final, potrivit obiceiului, toți participanții s-au prins în Hora Unirii.

Comentarii Facebook


Știri recente