Ziua Națională sărbătorită în țară și în străinătate

Ziua Națională a României a fost marcată prin evenimente speciale în mai multe eparhii din țară și din străinătate. La catedralele eparhiale au fost săvârșite slujbe de pomenire a eroilor români, dar și slujbe de Te Deum la Ziua Națională. La monumentele eroilor au fost depuse coroane de flori, iar pe arterele principale din orașe au avut loc defilări ale militarilor români.

Duminică, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale din Târgoviște și din județul Dâmbovița, a unor senatori și deputați, precum și a unor numeroși credincioși, a oficiat slujba Te Deum-ului la Ziua Națională a României pe platoul din Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a arătat că Ziua Națională reprezintă un prilej de manifestare a unității, solidarității și demnității românești, dar și un moment de rememorare a jertfei, devotamentului și fidelității pe care înaintașii noștri le-au dăruit în slujba realizării acestui nobil ideal, de-a lungul istoriei, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

De 1 decembrie, la Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit la finalul Sfintei Liturghii o slujbă de mulțumire pentru marele dar al Unirii României de la 1918, ne-a spus Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. „Pentru ca poporul român să ajungă un popor unitar, să trăiască în pace și în armonie, în pământul pe care Dumnezeu a rânduit să ni-l dea nouă, multe jertfe s-au înregistrat de-a lungul secolelor, în cele trei provincii românești, Moldova, Țara Românească și Transilvania”, a spus Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ciprian.

Comemorarea Unirii la Slobozia și Giurgiu

În ajunul Zilei Naționale a României, sâmbătă, 30 noiembrie, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a participat la recepția oferită de Consiliul Județean Ialomița, la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia, se arată pe site-ul sf-esc.ro. Cu această ocazie, Corala „Sfântul Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia și soliști de operă au susținut un concert de cântece patriotice și religioase. După Te Deum-ul și ceremonia depunerii de coroane de flori la Mausoleul Eroilor din curtea Bisericii „Înălțarea Domnului” din Giurgiu, în Piața Tricolorului, în prezența Preasfințitului Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a oficialităților orașului, a reprezentanților administrației publice județene și locale, a avut loc tradiționala paradă militară de Ziua Națională, se arată pe site-ul episcopiagiurgiului.ro.

Sărbătoare pentru românii din afara granițelor

Cu prilejul Zilei Naționale a României, Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, a slujit Sfânta Liturghie și Te Deum-ul în paraclisul Reședinței eparhiale din Gyula, înconjurat de un sobor de slujitori. La capela românească din Budapesta, Te Deum-ul a fost săvârșit duminică seara de părintele protosinghel David Pop, superiorul Așezământului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, și de părintele protopop Marius Maghiaru, în prezența ambasadorului României Alexandru Victor Micula, a personalului ambasadei, a doamnei Gabriela Matei, directorul Institutului Cultural Român din Ungaria, și a altor credincioși ortodocși români din Budapesta, informează Biroul de presă al eparhiei.

1 decembrie a fost zi de mare sărbătoare în Parohia ortodoxă românească „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Verona, Italia, ne-a spus părintele Ioan Lupășteanu, consilier media eparhial. După Sfânta Liturghie s-au săvârșit slujba de Te Deum și parastasul pentru eroii și martirii români. În încheiere, copiii de la școala parohială și cântăreții de la strană au susținut un concert de cântece patriotice, care a început cu imnul „Deșteaptă-te, române!”.

Comentarii Facebook


Știri recente