Ziua Națională la Cahul: Conferință despre identitatea națională și sfințire de biserică

Preasfințitul Părinte Veniamin a participat miercuri la două evenimente organizate la Cahul de Ziua Națională a României: o conferință despre identitatea națională la care au participat invitați din România și Republica Moldova, și sfințirea pietrei de temelie a unei biserici care va funcționa ca și Catedrală Episcopală provizorie.

Conferința organizată miercuri la Universitatea de Stat „B.P. Hașdeu” din Cahul s-a intitulat „Identitate și solidarități naționale” și a fost organizată de Universitatea de Stat din Cahul, Episcopia Basarabiei de Sud, Consulatul General al României la Cahul, Universitatea Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea din Ploiești și Muzeul Brăilei „Carol I”.

În prelegerea sa, Preasfințitul Părinte Veniamin a subliniat rolul Bisericii în demersul de păstrare a identității naționale și a apărării valorilor românești. Elevii Colegiului „Iulia Hașdeu” din Cahul au încheiat evenimentul cu un program artistic realizat în colaborare cu Departamentul Cultural și Mass-Media al Episcopiei Basarabiei de Sud.

După conferință, Episcopul Basarabiei de Sud a sfințit piatra de temelie a viitoarei biserici din cartierul Valincia a orașului Cahul. Aceasta a fost pusă sub ocrotirea Sf. M. Mc. Pantelimon și a Sf. M. Mc. Ioan cel Nou.

Proiectul noii biserici din cartierul Valincia al orașului Cahul. Foto: Episcopia Basarabiei de Sud

Au participat Anca Corfu, Consulul General al României la Cahul, primarul Nicolae Dandiș și membri ai Consiliului Local, reprezentanți Universității de Stat din Cahul, membrii ai Permanenței Consiliului Eparhial, monahi, credincioși și binefăcători ai parohiei.

Episcopul Basarabiei de Sud le-a vorbit celor prezenți despre importanța unui lăcaș de închinare pentru credincioșii din cartierul Valincia, iar Consulul General a adresat urări de bine de Ziua Națională a României. Primarul și-a exprimat recunoștința pentru implicarea părintelui episcop în proiectele din Cahul.

Cu ocazia punerii pietrei de temelie s-a dat și al doilea hram bisericii: „Sf. M. Mc Ioan cel Nou” de la Cetatea Albă este, începând din 2018, unul dintre ocrotitorii Episcopiei Basarabiei de Sud.

Noua biserică va avea și statut provizoriu de Catedrală Episcopală.

Foto credit: Facebook / Episcopia Basarabiei de Sud

Comentarii Facebook


Știri recente