Ziua Națională a României sărbătorită la Moldova Nouă, Câlnic și Agadici

La Moldova Nouă manifestările au debutat cu săvârșirea slujbei de Te-Deum oficiată de către părintele protopop Bogoliub Martinovici și părintele Iova Megheleș în fața monumentului eroilor din Parcul Central aflat în vecinătatea primăriei, iar la final a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor români. La eveniment au participat oficialități locale și membrii celorlalte instituții din oraș, dascălii și copiii de la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării”.

La finalul slujbei părintele protopop a punctat în cuvântul de învățătură, însemnătatea acestei zile în viața noastră a fiecărui român. Ca în fiecare an, au urmat intervențiile celorlalte oficialități în frunte cu domnul primar ing. Matei Lupu. În încheiere au fost depuse coroane la monumentul eroilor și a urmat o agapă care a avut loc la cantina din centrul orașului.

Ziua Națională a constituit un prilej de sărbătoare și pentru credincioșii parohiei Câlnic. La realizarea dezideratului României Mari și-au adus contribuția și delegați din această importantă localitate a Banatului de Munte de pe Valea Bârzavei. În amintirea acestui moment a fost organizată o expoziție cu prezentarea celor mai importante momente ale trecutului istoric. Au fost elogiați delegații de la Marea Unire de la Alba Iulia: pr. Iosif și Petru Ieremia, pr. jr. dr. Moise Ienciu (viitor director general la Ministerul Cultelor) și Tulbure Dudă (viitor senator în guvernele interbelice). Tinerii din grupul coral au susținut atmosfera prin cântece și poezii patriotice. Atmosfera de sărbătoarea ne-a întărit convingerea că Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. La mulți ani România!

Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu mare solemnitate în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Agadici, Protopopiatul Reșița. După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită slujba de pomenire a eroilor căzuți pe câmpul de luptă atât în primul și al doilea război mondial.

Părintele paroh Nichy Gheorghe a evidențiat că acest moment este un act de dragoste creștinească supremă, deoarece prin pomenirea în rugăciunile noastre îi cinstim așa cum se cuvine pe acei oameni care au plătit cu sânge și chiar cu propria lor viață pentru apărare hotarelor patriei noastre si de asemenea întregirea neamului românesc. Acest moment a fost foarte emoționant pentru credincioșii participanți deoarece o parte dintre ei sunt descendenți a celor pomeniți.

(Articol realizat de Pr. Ion Nedelcu, Pr. Valentin Popovici)

Comentarii Facebook


Știri recente