Ziua Națională a României la Întorsura Buzăului

La Casa de Cultură a orașului Întorsura Buzăului a avut loc vineri, 29 noiembrie, evenimentul „Conferința de omagiere a Marii Uniri”, organizat de Asociația ASTRA – despărțământul „Buzăul Ardelean”, în parteneriat cu primăria orașului și Asociația „Cununa Carpaților”, informează „Ziarul Lumina”. Asociația ASTRA, fondată în anul 1861 de Mitropolitul Andrei Șaguna, care a fost și primul președinte al asociației între anii 1861-1867, a fost reînființată în Protopopiatul Întorsura Buzăului, în acest an, prin despărțământul Buzăul Ardelean. La conferință au fost comemorate persoanele din zona Întorsurii Buzăului care au participat la înfăptuirea Unirii, în special preoții și învățătorii care au contribuit la acest eveniment istoric. Întâlnirea a fost deschisă prin cuvântul susținut de Corina Sporea Bărăgan, președintele și istoricul Despărțământului, după care protopopul de Întorsura Buzăului, Florin Tohănean, le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea zilei pentru Biserică, precum și despre fondatorul ASTRA, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, sărbătorit în calendarul ortodox la 30 noiembrie, cu o zi înainte de Ziua Națională, subliniind, astfel, legătura între activitatea ierarhului și întregirea României.

Despre însemnătatea istorică a zilei a vorbit și primarul orașului Întorsura Buzăului, Băncilă Leca, iar conferința a fost încheiată de Corina Sporea Bărăgan, care a citat din cartea sa „Preoți și învățători din Buzăul Ardelean implicați în făurirea României Mari”, amintind personalitățile locale prezente la evenimentele din 1 decembrie 1918.

Întâlnirea s-a încheiat cu un spectacol de cântece folclorice, susținut de copii de la Școala Generală „Mihail Sadoveanu”, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” și Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului, precum și de ansamblul Casei de Cultură orășenești.

Comentarii Facebook


Știri recente