Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale: Ediția 2025 are în centru accesul femeilor la domeniu

Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale este marcată anual în 17 mai, începând din 1969, la inițiativa Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

Ediția din acest an este dedicată „Egalității de gen în transformarea digitală”, subliniind nevoia de a crește accesul femeilor la abilități digitale și implicarea lor la niveluri de conducere în acest domeniu.

Accesul la instrumente digitale precum telefoanele mobile și Internetul le permite și femeilor să participe deplin la toate aspectele vieții sociale și profesionale: la educație, căutare de locuri de muncă și comunicare liberă.

Datele ONU arată că, în timp ce 70% din bărbații lumii utilizează Internetul, doar 65% din femei o fac. Această diferență medie crește exponențial în combinație cu nivelul de dezvoltare al țărilor. Astfel, doar 21% dintre femeile din țările cu venituri mici utilizează Internetul, comparativ cu 93% dintre femeile din țările cu venituri mari.

O uniune profesioniștilor în domeniu

Comunități întregi beneficiază de tehnologiile digitale, anunță reprezentanții Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor:

„De fiecare dată când porniți radioul sau televizorul, vă urcați într-un avion, sunați acasă, intrați pe Internet, utilizați GPS-ul, verificați vremea sau vizualizați imagini din satelit, utilizați un serviciu vital coordonat de membri ai Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor”.

Anul acesta, în 17 mai, se împlinesc 160 de ani de la încheierea primei reuniuni internaționale a telegrafiștilor (1865), desfășurată la Paris. Aniversarea va fi marcată de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor cu un spectacol de lumini desfășurat în Piața Națiunilor de la Geneva, Elveția – în fața sediului ONU.

România este unul din cei 194 de membri ai Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor și, până în 2026, este parte și din Consiliul Director format din 48 de membri.

Instituțiile care ne reprezintă în acest organism internațional sunt Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Institutul Național de Cercetare – ezvoltare în Informatică, Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale și Societatea Națională de Radiocomunicații.

Foto credit: Freepik / lyashenko


Știri recente