Ziua mondială a Profesorilor din acest an aduce în discuție un nou contract social pentru educație

Ziua Mondială a Profesorilor este sărbătorită în 5 octombrie, începând cu anul 1994, iar în România din 2013. 

Desemnată de UNESCO odată cu semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”, această zi marchează importanța educației în cadrul misiunii UNESCO.

Alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, Recomandarea din 1966 reprezintă principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală.

Tematica sărbătorii în 2024

Ziua Mondială a Profesorilor evidențiază, anul acesta, necesitatea de a aborda provocările sistemice cu care se confruntă profesorii și de a stabili un dialog cu privire la rolul lor în educație.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Profesorilor se va concentra pe tema  „Valorizarea vocii profesorilor: către un nou contract social pentru educație”, subliniind urgența de a asculta ce au de spus dascălii pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă.

Cel mai important, însă, este să le fie recunoscută calitatea de experți, pentru a beneficia  de cunoștințele lor și de contribuția pe care o aduc în domeniul educației.

Alte două sărbători similare sunt Ziua Internațională a Educaţiei (24 ianuarie) și Ziua Națională a Învățătorului (5 iunie), ziua de naștere a lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului cu predare în limba română.

Biserica Ortodoxă Română se implică în prevenirea abandonului şcolar printr-un proiect derulat în parteneriat cu organizaţia World Vision. Proiectul „Alege şcoala” se desfășoară la nivelul întregii Biserici.

Foto credit: pexels.com


Știri recente