Ziua Mondială a Educației. Biserica acordă o importanță deosebită educației și formării tinerilor

Omul, care a fost înzestrat cu cuget, trebuie să fie şi înţelept, aşa cum l-a făcut dintru început Dumnezeu, spunea Sfântul Ioan Hrisostom. Biserica acordă o importanță deosebită educației și formării spirituale a copiilor și tinerilor. Data de 5 octombrie este marcată în rândul sărbătorilor mondiale drept Ziua educației, sau Ziua profesorilor (World Teacher’s Day).

Această zi a fost desemnată de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) pentru a marca semnarea, în 1966, a Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor și Recomandarea privind învățământul superior (1997), principalele documente de referință privind cadrele didactice la nivel internațional, informează Agerpres.

Education International, federație globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice, consideră că această zi trebuie recunoscută și sărbătorită la nivel internațional, iar principiile celor două recomandări trebuie respectate de fiecare stat în parte. Începând cu 1994, în data de 5 octombrie, federația a lansat o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice și a contribuției aduse de acestea în procesul educațional, la nivel mondial.

Învățătura Ortodoxă pune accent pe educație. În România, primele instituții de învățământ au apărut pe lângă mănăstirile ortodoxe, conform îndemnurilor Sfântului Ioan Gură de Aur care spunea:

Trebuie să-i educăm pe copiii noştri, fiindcă astfel vor putea să-L cunoască mai bine pe Dumnezeu. Fără învăţătură vor fi ca animalele, care sunt lipsite de cuget. Omul, care a fost înzestrat cu cuget, trebuie să fie şi înţelept, aşa cum l-a făcut dintru început Dumnezeu. Fără înţelepciune el este o piatră preţioasă afundată în mocirlă, este corabie fără cârmă şi fără echipaj, care înaintează pe marea vieţii necârmuită, la întâmplare.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a explicat în repetate rânduri că educația este forma cea mai înaltă în lucrarea de modelare și formare a caracterului și personalității copiilor și tinerilor. Din acest motiv educația ar trebui să fie prioritatea fundamentală a oricărei societăți care dorește progresul spiritual și bunăstarea materială a poporului.

Biserica, şcoala şi familia trebuie să conlucreze mai mult în vederea realizării unei educaţii integrale, ştiinţifice şi spirituale, profesionale şi morale, în special pentru creşterea copiilor şi a tinerilor noştri în dreapta credinţă, în iubire de aproapele şi în sfinţenie, a spus Preafericirea Sa.


Biserica, Familia și Școala chemate să-și intensifice
lucrarea de formare spirituală a tinerilor – Ediție aniversară
a Congresului Hristos împărtășit copiilor


Unul din programele inițiate de Biserica noastră pentru a sprijini educația este Hristos împărtășit copiilor. Acest program, care a împlinit zece ani de la extinderea la nivel național, urmărește catehizarea copiilor și tinerilor și prevenirea abandonului școlar.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente