Ziua Limbii Române la Parohia Sf. Grigorie Teologul din Schiedam, Olanda

Parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam, Olanda, a sărbătorit Ziua Limbii Române duminică, printr-un eveniment organizat după Sfânta Liturghie. Copiii și enoriașii au recitat poezii în română, iar părintele Ioan Dură și preoteasa Christina Dură au vorbit despre importanța de a învăța limba noastră și despre frumusețea ei.

Copiii școlii parohiale au adus un omagiu limbii române recitând poezii de Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Alexei Mateevici, Marius Iordăchioaia. Enoriașii au recitat versuri de Tudor Arghezi și Lucian Blaga și au citit cu voce tare extrase din cartea „Veghea asupra Limbii Române” de Acad. Ioan-Aurel Pop.

După ce doamna preoteasă a prezentat eseul „Limba română în imagini și miresme”, Părintele Paroh Ioan Dură, care este și protopop al Olandei și Belgiei flamande, a vorbit despre importanța învățării limbii române de către copiii români care trăiesc în diaspora.

Învățarea limbii române este fundament al păstrării identității naționale și legătură permanentă cu rădăcinile românești,  a spus părintele. El le-a oferit enoriașilor cartea „Veghea asupra Limbii Române” de Acad. Ioan-Aurel Pop.

Foto-montaj: Parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam

Parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam este cea mai veche parohie ortodoxă română din Țările de Jos. Limba română a îmbrăcat aici forme diverse de manifestare, de la săvârșirea Sfintei Liturghii, rugăciuni și cântări bisericești, la colinde, poezii, scenete, conferințe, devenind astfel expresia unei profunde trăiri românești.

De numele parohiei și de activitatea Părintelui paroh se leagă și editarea primei reviste în limba română din spațiul olandez, „Mărturie Ortodoxă” (1982-1998), înființarea primei școli parohiale în limba română (2011), a primei biblioteci cu cărți în limba română (2001) și a primului muzeu parohial cu descriere în limba română (2015) din diaspora țărilor Benelux.

În acest an, Parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam a împlinit 40 de ani de activitate neîntreruptă. Ea a fost fondată prin grija Părintelui Ioan Dură.

În Olanda, limba română se învață în școlile românești de week-end și se predă la Universitatea din Amsterdam. Mai multe detalii, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Foto credit: Parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam

Comentarii Facebook


Știri recente