Ziua Limbii Române la Cluj-Napoca

Ziua Limbii Române este marcată vineri și sâmbătă, la Cluj-Napoca, printr-o suită de evenimente organizate de asociații culturale în colaborare cu Prefectura și Primăria. Vineri, de la ora 17:00, la Centrul Cultural din Parcul „Simion Bărnuțiu” a avut loc o dezbatere, avându-i ca invitați pe Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, președintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Irina Petraș, și profesorul universitar Ilie Rad de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. Evenimentul a fost organizat de Asociația „Inima Ardealului”, în colaborare cu Primăria, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Azi, la sediul Prefecturii Cluj, în cadrul unui simpozion dedicat primei sărbătoriri a Zilei Limbii Române, sunt susține comunicări de către acad. prof. dr. Dumitru Protase, directorul adjunct al Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, Rodica Marian, profesorii Antonia Bodea, Vasile Sfârlea și Constantin Cubleșan, precum și directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Tiberiu Groza. Simpozionul este organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.

Tot sâmbătă, iubitorii muzicii corale au prilejul să audieze piese de mare virtuozitate, interpretate, într-un concert sărbătoresc, de Corul bărbătesc din Finteușul Mare. Renumita formație din Șomcuta Mare a susținut primul său concert în localitatea maramureșeană, la 1 Decembrie 1918, iar cel dintâi cântec interpretat în fața celor peste o mie patrioți români a fost „Pe-al nostru steag e scris Unire”.

De-a lungul anilor, corul s-a lansat într-o misiune artistică și educațională permanentă. Din repertoriul formației fac parte lucrări precum „Românul” de Ciprian Porumbescu, „Dorul Ardealului” de Aurel Popovici, „Răsunetul Ardealului” de Ion Vidu, „Marșul lui Tudor” de Aurel Popovici, „Pui de lei” de Ionel Brătianu, ori „Cisla”, de Ciprian Porumbescu, conform Agerpres.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat la 19 februarie 2013 un proiect de lege prin care data de 31 august a fost instituită ca „Zi a Limbii Române”. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu la 13 martie și publicată în Monitorul Oficial la 19 martie. Legea prevede ca Ziua Limbii Române să fie sărbătorită de autoritățile publice din România și de reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituții românești din străinătate, „prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative și artistice cu caracter evocator sau științific consacrate istoriei limbii române”. În ziua de 31 august este arborat Drapelul României.

Comentarii Facebook


Știri recente