Ziua Limbii Române celebrată la Timoc

În orașul Bor, la Biblioteca poporului, ca și în fiecare an, a avut loc la 31 august manifestarea „Limba noastră românească – pod pestă Dunăre” care se desfașoară sub proiectul „Caravana culturi și tradiților românești în Timoc”, organizată de Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia- „Ariadnae Filum” și Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis.

In numele organizatorilor a vorbit Parinte Boian Alexandrovici si Domnul Zavișa Jurj.

Parintele Boian a explicat importanța păstrări limbii materne:”Slujbele bisericești în Valea Timocului se țin și se vor ține în graiurile limbi române folosite de timoceni (graiul bănățean și graiul oltenesc) pentru că lumea măi bine intalege, dar când e vorba de limba la școală trebuie să se invețe limba română literară pentru că și românul din Serbia și acela din America, Canada, România, Basarabia și din întreagă lume trebuie să citească scrisori unii de la alți”.

Domnul Zavișa Jurj a subliniat importanța sărbătoriri acestei zile, „pentru că la fel cum au avut nevoie frații în Moldova, în anul 1989, să dovedească că limba lor maternă este limba română și nu vreuna alta, așa zisă „limba moldovenescă”, așa și noi în zilele de azi nu putem să fim de acord cu neadevăru, că limba noastră nu este limba română și că cineva vrea să ne impună o limbă artificială numită limba vlahă. Singură limbă maternă care se poate învața în școală este limba română literară”. Domnul Jurj a măi spus că „Lumea a facut măi multe poduri pestă Dunăre din diferite materiale, dar cel măi puternic pod este ăla pe care l-a facut limba română”. Mai departe a promovat o nouă scrisoare a mai multor asociații românești, adresată Ministerului de învațamânt al Serbiei cu privire la învațarea limbi materne.

La începutul programului cei prezenți au fost salutați și de: Domnul Alexandru Petruț atașatul cultural al Ambasadei României la Belgrad, iar din partea Primariei Orașului și comunei Bor s-a adresat doamna Miliana Golubovici- Consilier al primariei pentru cultură și informare, după cum ne-a transmis Zavisa Jurj.

Aceasta manifestare a cuprins o Conferință despre identitatea și limba maternă a Românilor/Vlahilor din Serbia, la care pe lângă Parinte Boian Alexandrovici și domnul Zavișa Jurj a vorbit și Domnul Dușan Prvulovici- Președinte Comitetului pentru drepturile omului. Acesta a adus în discuție problemele românilor/vlahilor timocenii în contextul drepturilor omului și a minorităților.

În a doua parte a programului a fost lansat film documentar despre identitatea națională a Românilor/Vlahilor Timoceni „Sinele și celelalt” a regizorului Ionuț Pițurescu.

De asemenea, la 1 septembrie la Manastirea românescă Sf. Arhangheli și Sf. Preacuvioasa Maica Parascheva din Mălainița, la ora 9 a fost oficiată Sf. Liturgie de Preacucernicul Părinte Boian, Vicar al Timocului împreună cu un sobor de preoți din care au făcut parte Părintele Ștefan Șarampoi, secretar al protopopiatului și Părintele Ovidiu Ursu, paroh al Gorneanei, după care a avut loc un program cultural care a început cu cântările corului asociației maramureșene „Daruind vei dobândi” din Comuna Chechiș- Baia Mare. Programul a continuat cu prezentarea interpreților de muzică românească din Valea Timocului: Grupul de cântarețe „Gherghinuța”, grupul de fluieraș „Inima Crainei” și celor trei cântarețe cunoscute: Iela Marianovici din Bor, Maria Mardalievici din Negotin și Zorița Dudeievici din satul Tanda- comuna Bor.

În a două parte a zilei de duminică preoți Protopopiatului Daciei Ripensis, Părintele Lel Buobu și Pr. Sarian Raicovici împreună cu Asociația parinților „Cristea Sandu Timoc” (reprezentată de doamna Iasmina Glișici și Domnul Dragan Demici) au organizat și în orașul Petovaț na Mlavi o manifestare dedicată limbi române. Aceasta manifestare a inceput cu poezii spuse de copii din diferite părți a zonei Homoli. Celor prezenți, în numele Ambasadei României, s-a adresat domnul Consul general Iulian Nițu, iar domnul Zavișa Jurj președinte Asociației pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, incă o dată a subliniat importanța învățării limbii române literare în școală.

Comentarii Facebook


Știri recente