Ziua Jandarmeriei sărbătorită la Galați

Joi, 3 aprilie a.c., la Catedrala arhiepiscopală din municipiul Galați a avut loc tradiționalul eveniment liturgic și misionar dedicat aniversării a 164 de ani de existență a Jandarmeriei Române.

Anul acesta, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Catedrala arhiepiscopală a Dunării de Jos, un ales sobor de preoți și diaconi au săvârșit slujba de Te-Deum, în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni de mulțumire și invocare a ajutorului lui Dumnezeu asupra celor care veghează și contribuie în mod substanțial la menținerea ordinii publice și a păcii sociale.

După cum ne-a transmis Pr. Gabriel Molocea, la eveniment au participat angajații Inspectoratului Județean de Jandarmi-Galați, în fruntea cărora s-a aflat dl colonel Vasilică Dănuț, inspector șef al Jandarmeriei Galați., dar și familiile acestora.

La final, au fost împărțite iconițe tuturor jandarmilor participanți.

***

Instituția Jandarmeriei a apărut în epoca modernă, în cadrul procesului istoric al formării și dezvoltării societății românești, din necesitatea existenței unei forțe menite să acționeze pentru menținerea și realizarea ordinii interne. La 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi, lege care-i dădea statut juridic, legitimând-o în fața celorlalte arme și a națiunii române.

Buna cooperare și sprijinul acordat de-a lungul vremii de reprezentanții Jandarmeriei cu prilejul marilor evenimente bisericești din municipiul Galați, precum și cu ocazia procesiunilor, pelerinajelor, sfințirilor sau a hramurilor de biserici și mănăstiri din întreaga eparhie, au creat o strânsă legătură între această instituție și Biserică, lucru ce a determinat înființarea în anul 2007, la inițiativa ierarhului Dunării de Jos, a unui post de preot capelan, care să deservească și să acorde asistență religioasă personalului din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi-Galați.

Comentarii Facebook


Știri recente