Ziua Imnului National la Craiova

Piața Tricolorului din Craiova a găzduit astăzi, 29 iulie, un ceremonial dedicat Zilei Imnului Național al României. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, ai instituțiilor din sistemul național de apărare și ordine publică și ai altor instituții din arealul socio-cultural și economic craiovean. Manifestările au debutat cu primirea oficialităților, salutarea Drapelului de luptă purtat de Garda de Onoare și intonarea Imnului Național. A urmat o slujbă de Te Deum oficiată de preoții militari ai Garnizoanei Craiova, împreună cu reprezentantul Arhiepiscopiei Craiovei, delegat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu pentru a participa la eveniment, părintele consilier cultural Grigore Vulcănescu. Slujba religioasă a fost urmată de obișnuitele alocuțiuni ce se rostesc în asemenea momente festive. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare și a subunităților din structurile Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne și un scurt concert susținut de Muzica militară a Garnizoanei Craiova, după cum ne-a transmis Diac. Gheorghe Cioiu.

Imnul Național – repere istorice

În urmă cu 166 de ani, la 29 iulie 1848, s-a cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, „Deșteaptă-te române. La originea actualului Imn Național se află poemul patriotic ”Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul din iunie-iulie 1848, al suplimentului ”Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști, pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn ‘o adevărată „Marseilleză românească”.

”Desteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumatate de secol. Imediat dupa Revoluția din decembrie 1989, ”Desteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României.

Comentarii Facebook


Știri recente