Ziua Francofoniei sărbătorită la Giula

Consulatului General al României la Giula împreună cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU) au organizat recent o nouă manifestare culturală intitulată Ziua Francofoniei la Giula, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La eveniment au participat 100 de invitați, din Giula și împrejurimi, dar și din Arad și alte localități din România. Printre aceștia s-au numărat: Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Igor Furdík, Consulul General al Slovaciei la Békéscsaba (Bichișceaba), precum și mulți alți invitați.

Programul artistic a fost oferit de elevi și artiști consacrați de ambele părți ale graniței, din Ungaria și România. Spectacolul a fost susținut de Corul Pro Musica din Giula. De asemenea, au fost avut loc patru momente poetice, prezentate în grup, bilingv, în română și franceză.

În cadrul evenimentului a fost vernisată și expoziția de fotografii în care au fost ilustrate peisaje inedite din Franța. Lucrările au fost semnate de artistul Virgiliu Jireghie din Arad.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a subliniat că acest eveniment ajută foarte mult comunitatea românească din Ungaria. Ierarhul a evidențiat faptul că tipul acesta de manifestare reprezintă un bun început pentru o colaborare rodnică în domeniile artistic, educativ și cultural.

***

Ziua Francofoniei este sărbătorită anual în data de 20 martie, sau la o dată apropiată, de cele peste 80 de țări și guverne, din cinci continente, care fac parte din Organizația Internațională a Francofoniei (OIF).

 

Comentarii Facebook


Știri recente