Ziua Drapelului sărbătorită la Timișoara și Arad

În toată țara au fost organizate ieri manifestări dedicate Zilei Drapelului Național. Și la Timișoara și Arad au avut loc ceremonii religioase și militare la care au participat oficialități locale și județene, precum și numeroși localnici, informează „Ziarul Lumina”.

În orașul de pe Bega, manifestările s-au desfășurat în fața Palatului Administrativ și au debutat cu intonarea Imnului național și cu binecuvântarea drapelului tricolor de către preotul militar Radu Bogdan, delegatul Arhiepiscopiei Timișoarei la eveniment. În continuare, a urmat înălțarea pe catarg a tricolorului, în acordurile fanfarei militare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare constituit din militari ai Batalionului 32 Infanterie „Mircea”, jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Glad Voievod”, mi-litari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Ur-gen-ță „Banat” al județului Timiș și din cadrul Batalionului 184 Apărare Antiaeriană „Timiș”.

Prezent la manifestări, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a vorbit despre importanța cinstirii așa cum se cuvine a acestei zile: „Trebuie să ne respectăm principalele simboluri naționale, iar tricolorul pentru noi, cetățenii acestei țări, este unul dintre simbolurile cele mai puternice. În astfel de momente, trebuie să ne ducem cu gândul la înaintașii noștri, la cei care s-au jertfit pentru ca România să poată ajunge ceea ce este ea astăzi. Desigur, la rândul nostru, suntem datori să împlinim partea noastră de responsabilitate, astfel încât să contribuim și noi la propășirea acestei țări”.

La Arad, manifestările dedicate Zilei Drapelului s-au desfășurat în centrul orașului, în prezența reprezentanților autorităților locale și județene și a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat slujba de binecuvântare a drapelului, care a fost mai apoi înălțat în acordurile Imnului de stat pe catargul din Piața Primăriei. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

Ziua Drapelului Național a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 și se sărbătorește în fiecare an la data de 26 iunie. Conform legii, această zi este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei românilor, precum și prin ceremonii militare și religioase specifice. Drapelul tricolor a fost adoptat ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei Revoluției de la 1848. Atunci, Guvernul provizoriu de la București a promulgat decretul de instituire a drapelului național. În urma acestui decret, s-a stabilit ca cele trei culori, roșu, galben și albastru, să reprezinte steagul național al tuturor românilor. Acesta poartă deviza „Dreptate și frăție” și se mai numește „stindard al libertății”. Drapelul național este și simbolul sub care militarii români participă în prezent la misiunile din teatrele de operații.

Comentarii Facebook


Știri recente