Ziua Drapelului Național, sărbătorită la Sibiu

Ceremonia de cinstire a drapelului în Piața Mare din Sibiu a adunat sute de militari, ofițeri, autorități locale și județene, precum și cetățeni ai Sibiului. Drapelul a fost sfințit cu o zi înainte, după Vecernia oficiată la Catedrala mitropolitană, iar preotul Garnizoanei Sibiu l-a înmânat gărzii de onoare, care l-a arborat în timpul intonării Imnului Național, informează „Ziarul Lumina”.

Ceremonia oficiată la Ziua Drapelului are un specific și o semnificație aparte. În această zi, românii de pretutindeni își amintesc de jertfa înaintașilor pentru a uni Principatele Române într-un stat liber și demn, în care românii să aibă drepturi egale, lucru simbolizat de cele trei culori ale drapelului. Dacă la celelalte ceremonii militare se începe cu intonarea Imnului Național, la Ziua Drapelului acesta se cântă la sfârșit, în timpul arborării drapelului.

La ceremonia din Piața Mare au participat prefectul județului Sibiu, Ovidiu Sitterli, președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea, primarul Klaus Werner Johannis, ofițeri, militari și mulțimi de sibieni veniți să aducă cinstire unuia dintre simbolurile naționale.

În cuvântul său, prefectul Ovidiu Sitterli a prezentat câteva lucruri legate de istoria drapelului național și a subliniat simbolistica și importanța acestuia pentru fiecare român.

„Drapelul național este simbolul sub care s-a făurit Statul român, simbolul sub care națiunea română este unită. Valorile naționale se regăsesc numai privind acest drapel național. Așa cum atunci când trecem pe lângă o biserică ne facem cruce, la fel și când suntem în fața drapelului, trebuie să ne plecăm capetele”, a spus Ovidiu Sitterli.

Președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea a transmis la rândul său un mesaj de felicitare tuturor celor prezenți și a evidențiat atașamentul pe care trebuie să-l avem față de toate simbolurile naționale.

„Este o sărbătoare de suflet a românilor, fiindcă două sunt însemnele sfinte ale unui popor: imnul și drapelul. Astăzi sărbătorim drapelul, iar peste o lună imnul național. Cele două au păstrat ființa unitară a Statului român național, precum și independența sa. Suntem datori să îl sărbătorim și să-l cinstim în memoria înaintașilor care și-au vărsat sângele pentru integritatea României”, a spus Ioan Cindrea.

A urmat mesajul primarului Klaus Werner Johannis: „Drapelul României, sub diverse forme și reprezentări, ne-a însoțit în războaie, dar și în negocieri de pace, în momentele de bucurie ale victorie, dar și în tristele momente de doliu și de încercare. A fost alături de cei care în decembrie 1989 au înapoiat românilor libertatea și au instituit democrația și statul de drept. Ne-a reprezentat ca Stat și a stat alături de steagurile statelor membre NATO și îl găsim cu mândrie și în fața Parlamentului European, alături de cele ale statelor membre ale Uniunii Europene. Astăzi, steagul României se află și în teatrele de război, unde militarii români luptă alături de aliații noștri pentru menținerea păcii. Suntem mândri că steagul nostru s-a ridicat de multe ori pe podiumul competițiilor sportive internaționale și ale olimpiadelor internaționale. Pentru toate acestea, sărbătorim în fiecare an Ziua Drapelului Național, subliniind astfel însemnătatea sa pentru români”.

Cinstirea unui simbol național

Nu în ultimul rând, comandantul Centrului de Instruire pentru Comunicații și Informatică „Decebal”, colonelul Dorin Alexandrescu, delegatul comandantului Garnizoanei Sibiu, generalul Ghiță Bârsan, a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia acestei sărbători naționale.

„Pentru noi, militarii din Garnizoana Sibiu, simbolul drapelului național este mai puternic decât pentru alți cetățeni. În fața lui ne-am rostit jurământul de credință față de patrie, iar simbolul suprem al oricărei unități militare este drapelul de luptă, care se identifică prin însăși existența unei astfel de structuri. Noi, militarii, indiferent unde ne desfășurăm activitatea, ne începem fiecare zi de muncă prin arborarea drapelului național, iar seara încheiem activitatea prin coborârea acestuia de pe catarg”, a spus colonelul Dorin Alexandrescu.

Momentul culminant al ceremoniei a fost cel prin care preotul Garnizoanei Sibiu, părintele Călin Sămârghițan a înmânat drapelul sfințit unei gărzi militare, care l-a arborat mai apoi pe catargul din fața Primăriei Sibiu.

Protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, a binecuvântat arborarea drapelului sfințit, iar mai apoi s-a intonat Imnul Național. Vechiul drapel arborat anul trecut a fost așezat în muzeul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Ceremonia s-a încheiat cu parada militară a detașamentului prezent în Piața Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente