Ziua Drapelului Național

Din1998, românii sărbătoresc, pe 26 iunie, Ziua Drapelului. În Capitală, Ministerul Apărării Naționale, Instituția Prefectului și Primăria au organizat o ceremonie în Piața Tricolorului de la Cercul Militar. Festivitatea a început cu binecuvântarea drapelului.

Tricolorul a fost ridicat pe catarg în acordurile imnului național. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

„În inimile noastre românii dintotdeauna sunt cinstitori de drapel în fiecare zi și mai cu seamă la anumite ceremonii și onoruri militare cum avem noi la regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” care sunt foarte numeroase. De fiecare dată sufletul nostru se umple de bucurie binecuvântată, de sentimente patriotice, românești și creștinești. Semnificația este una binecuvântată. Aș putea face o analogie, așa cum Sfânta Cruce reprezinte stindardul de biruință al binelui împotriva răului așa și drapelul nostru este nelipsit din unitățile militare, din instituțiile publice, din sfintele lăcașuri ale noastre strămoșești”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Cristian Niculescu, Biserica Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

La eveniment au participat oficialități centrale și locale, reprezentanți ai unor instituții civile, militare și religioase, atașați militari străini acreditați la București, veterani de război și cadre militare în rezervă și în retragere. Nu au lipsit bucureștenii care i-au adus la ceremonie și pe copii.

Ziua Drapelului Național sărbătorită la Ploiești

Ziua Drapelului Național a fost sărbătorită și la Ploiești printr-o serie de manifestări, organizate în fața Palatului Administrativ din oraș. Un sobor de preoți a sfințit Drapelul, în cadrul unei slujbe oficiate în prezența ploieștenilor și a oficialităților, după cum aflăm de la TRINITAS TV.

Militarii din gardă au înălțat drapelul pe catargul din fața Palatului Administrativ.

Ziua Drapelului național în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, joi, 26 iunie 2014, în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, un sobor de preoți din administrația eparhială a săvârșit slujba de sfințire a Drapelului național al României, în prezența reprezentanților autorităților locale și a credincioșilor, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea.

La finalul ceremoniei religioase, Drapelul a fost înmânat domnului Daniel Răzvan Olaru, subprefectul județului Galați, care l-a oferit la rândul său gărzii port drapel.

De la Catedrala arhiepiscopală, Drapelul Național a fost purtat de către militari, în procesiune, către Piața Tricolorului din municipiul Galați.

Aici a avut loc ceremonia de arborare a Drapelului național prin prezentarea onorului, intonarea Imnului de Stat al României, după care Drapelul Național a fost înălțat pe catarg.

După scurte alocuțiuni care au evocat însemnătatea zilei și semnificația culorilor Drapelului Național, ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

Ziua Drapelului Național la Cluj-Napoca

Ziua Drapelului Național a fost marcată în toate marile orașe din țară astăzi, 26 iunie 2014. România sărbătorește „Ziua Drapelului Național”, proclamată prin Legea nr. 96 din anul 1998.

La Cluj-Napoca manifestările au debutat aseară, 25 iunie 2014, când a avut loc ceremonialul de coborâre de pe catarg a Drapelului Național. De la ora 11:30, astăzi a avut loc sfințirea drapelului, slujbă oficiată de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Părinte Vasile Someșeanul în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. La moment au participat oficialități locale și județene, precum și membrii ai Diviziei 4 Infanterie „GEMINA”, potrivit Radio Renașterea.

La finalul slujbei, Drapelul României a fost ridicat pe catarg în cadrul unei ceremonii speciale care a avut loc în Piața Avram Iancu.

Ziua Drapelului marcată la Bistrița

Ziua Drapelului Național a fost marcată și la Bistrița printr-o manifestare specială care a avut loc în fața Primăriei din municipiu. Între personalitățile prezente la eveniment s-au numărat și prefectul Ioan Țintean și primarul Ovidiu Crețu. Cei doi oficiali au ținut câte un discurs despre însemnătatea drapelului național în istoria României. Drapelul a fost sfințit în cadrul unei slujbe religioase, iar apoi a fost ridicat pe catarg cu onoruri militare, potrivit Radio Renașterea.

La sfârșitul ceremoniei, soldații prezenți au mărșăluit pe muzica fanfarei militare.

Ziua drapelului național marcată la Baia Mare

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a săvârșit joi, 26 Iunie, de la ora 9:00, slujba de sfințire a Drapelului Național în Catedrala Episcopală, după care a participat la procesiunea cu drapelul de la catedrala la prefectura, unde a continuat manifestarea oficială.

Preasfinția Sa a binecuvântat poarta maramureșeana ridicată în mod simbolic la intrare în Piața Tricolorului și de asemenea a binecuvântat Drapelul Național înainte de înălțarea acestuia pe catarg, potrivit episcopiammsm.ro.

Ziua Drapelului Național sărbătorită și în Cetatea Severinului

Ziua Drapelului Național a fost sărbătorită și la Drobeta Turnu Severin. Miercuri, 25 iunie, începând cu ora 18.00, Garda Drapelului, formată din 7 cadre militare, a participat la coborârea drapelului de pe catarg și introducerea acestuia pentru sfințire în Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin, potrivit episcopiaseverinului.ro.

După sfințire, drapelul a fost depus în incinta Prefecturii județului Mehedinți.

La 26 iunie, de la ora 10.00, Garda de Onoare și blocul de defilare din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Mehedinți, au participat la ceremonialul militar din fața Prefecturii (Piața Drapelului), care s-a încheiat cu o paradă militară.

Drapelul a fost binecuvântat de către Pr. Nicolae Gigină, delegat de Centrul Eparhial din municipiu.

Expresia patriotismului și respectului față de simbolul național a fost dată de sărutarea drapelului de către oficialitățile prezente, în ordinea de reprezentare protocolară a instituțiilor de stat, ultimul fiind Comandantul garnizoanei.

După semnalul de ridicare a drapelului s-a intonat imnul de stat, apoi cei prezenți au asistat la defilarea Gărzii de Onoare.

Drapelul de luptă este simbolul onoarei, vitejiei și gloriei militare. El evocă trecutul glorios de lupta al poporului român pentru libertate națională și tradițiile de luptă ale unității, amintind fiecărui militar datoria sfântă de a servi cu credință patria, de a apăra cu orice preț unitatea, suveranitatea și independența României.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată zi a Tricolorului în amintirea momentului în care Guvernul provizoriu al Țării Românești emitea Decretul numărul 1 prin care tricolorul roșu-galben-albastru devenea Drapel Național.

Comentarii Facebook


Știri recente