Ziua donatorului de sânge la MApN: Medicamentul negăsit în farmacii care se eliberează gratuit pe reţeta unui gest de omenie

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost sărbătorită marţi la Centrul de Transfuzie Sanguină „Nicolae Nestorescu” din cadrul direcției medicale a Ministerului Apărării Naționale din București (MApN).

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este prilej pentru a crește gradul de informare asupra necesității condițiilor de siguranță în donarea de sânge și a mulțumi donatorilor voluntari pentru gestul lor de a salva vieți.

La evenimentul care s-a desfăşurat în Amfiteatrul Spitalului Militar Central au participat voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naţionale, însoţiţi de coordonatorul lor, Arhim. Ciprian Grădinaru, alţi invitaţi, precum şi peste 150 de studenţi de la instituţii de învăţământ superior de stat cu profil militar, donatori permanenţi în campania „Donează sânge, salvează o viață!” iniţiată de Patriarhia Română, a precizat Constantin Jiga, voluntar la Paraclisul Catedralei Naţionale.

Tinerii prezenţi au putut afla informaţii despre valoarea sângelui de la col. farm. dr. Maria Cristina Ranetti, şefa Centrului de Transfuzie, precum şi de la alţi medici care activează în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” şi se confruntă cu situaţii limită.

„Dragi tineri, sângele nu are uniformă, dar dumneavoastră, studenţi militari şi civili deopotrivă, viitorul acestei ţări numită România, veţi fi eroi şi veţi face cinste Armatei României şi societăţii româneşti, sporind numărul donatorilor de sânge, devenind donatori de sânge fideli din dragoste de ţară”.

„Sângele este unicul medicament din lume care nu se găseşte în farmacii, dar care se eliberează gratuit pe reţeta unui gest de omenie. Iar donarea de sânge reprezintă o dovadă concretă de iubire a aproapelui nostru”, a afirmat Maria Cristina Ranetti.

Studenţilor li s-a subliniat faptul că actul de donare de sânge se face din dragoste pentru aproapele.

„Să nu uitaţi că cele mai importante lucruri care ne rămân sunt credinţa, nădejdea şi, mai mare decât toate, dragostea. Iar dacă o să faceţi acest lucru care vă caracterizează la această vârstă, să o faceţi din iubire, din dragoste faţă de aproapele vostru. Cum ceilalţi s-au jertfit pentru noi, noi să dăm o picătură de sânge. Nu trebuie să avem recunoştinţă acum, aici. Trebuie să înţelegeţi că voi puteţi salva vieţi”, a subliniat col. dr. Aurelian Emil Ranetti.

La finalul evenimentului, toţi studenţii au primit daruri din partea voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naţionale.

Arhim. Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Naţionale, coordonatorul voluntarilor şi al acţiunilor de donare de sânge organizate de peste 9 ani în parteneriat cu instituţii militare medicale şi civile din ţară, a menţionat că „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este o zi a bunilor creştini, a eroilor necunoscuţi, pentru că bunii creştini sunt creştinii smeriţi, creştinii anonimi care îşi acoperă fapta bună cu vălul smereniei”.

„Această campanie de donare de sânge pe care Biserica o desfăşoară împreună cu instituţiile militare şi cu societatea civilă nu este altceva decât o prezenţă vie a Bisericii în societate, în sufletul creştinului şi, dincolo de toate, o prezenţă vie şi o Biserică vie acolo unde este nevoie”, a mai spus el.

Campania „Donează sânge, salvează o viață!” a fost iniţiată în 2013. De atunci şi până acum s-au colectat aproximativ 20.000  litri de sânge de la peste 40.000 de donatori.

Foto credit: Constantin Jiga

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente