Ziua Dezrobirii Romilor | Activități culturale și spirituale în Râmnicu Vâlcea

Cu prilejul împlinirii a 161 de ani de la dezrobirea romilor, luni, 20 februarie 2017, au avut loc în Râmnicu Vâlcea o serie de manifestări culturale și spirituale.

La Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae din Râmnicu Vâlcea a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru romii decedați în lagărele naziste și în deportări.

În aceeași zi, la Biblioteca Județeană Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea, a avut loc un seminar dedicat istoriei și culturii etniei rome, conform site-ului oficial al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Prezent la eveniment, Pr. Consilier Nicolae Moga a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, intitulat Rolul Bisericii în dezrobirea romilor.

În cuvântul transmis, ierarhul a subliniat faptul că în Biserică niciodată nu s-a făcut părtinire între un popor sau altul, între un neam sau altul ori între grupuri sociale. Robia romilor, ca și sclavia din primele secole creștine, erau realități sociale structurale. Biserica s-a format în cadre sociale pe care nu le controla, nu le contesta fățiș, dar nici nu le aproba.

Înaltpreasfinția Sa a dat exemple de implicare a Bisericii Ortodoxe Române în viața romilor și în dezrobirea acestora:

Sfântul Antim Ivireanul, în „Aşezământul” său, cerea cu hotărâre ca preoţii din Ţara Românească să cerceteze pe ţigani, să le facă slujbe, pentru că sunt creştini botezaţi în numele Sfintei Treimi, ca şi ceilalţi credincioşi români. În anul 1746, Neofit Cretanul, Mitropolitul Ţării Româneşti a impus dezrobirea romilor de pe moşiile mănăstireşti şi ale Mitropoliei, intrând în conflict cu boierimea românească.

IPS Varsanufie a evidențiat faptul că mulţi dintre romii cu posibilităţi financiare limitate sunt beneficiari ai unor programe sociale desfășurate de Patriarhia Română. De asemenea, a amintit de editarea CD-ului cu Sfânta Liturghie și a unei cărți de rugăciuni în limba romani, de care s-a îngrijit pe vremea slujirii sale ca episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În finalul mesajului, ierarhul a îndemnat la continuarea și dezvoltarea activităților privitoare la persoanele rome din eparhii.

A urmat colocviul Părintelui Dorin Nicolae Buda, care a prezentat proiectele culturale și sociale derulate în cadrul Biroului de Catehizare a Romilor din Arhiepiscopia Râmnicului.

În continuarea evenimentului au fost prezentate aspecte privitoare la istoria și tradițiile acestei etnii, precum și dezbateri referitoare la identitatea culturală în contextul globalizării.

Minoritatea Romilor de la robie, la libertate şi speranță

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmis cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Dezrobirea Romilor în Principatele Române, eveniment organizat de Departamentul pentru Incluziune Socială şi Drepturile Omului din cadrul Guvernului României, la Muzeul Național de Artă al României, vineri, 19 februarie 2016: Anul acesta, 2016, se împlinesc 160 de…

Comentarii Facebook


Știri recente