Ziua Culturii Române în Arhiepiscopia Râmnicului

Din anul 2011, în ziua de 15 ianuarie instituțiile de cultură din țara noastră organizează numeroase manifestări dedicate Zilei Culturii Române.

La Centrul Eparhial din Râmnicu Vâlcea, Ziua Culturii Naționale a fost marcată astăzi, 15 ianuarie 2014, printr-o serie de evenimente organizate de către Arhiepiscopia Râmnicului în colaborare cu Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, Asociația „Sfântul Antim Ivireanul” din municipiu, Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea și Casa Corpului Didactic Vâlcea.

Lansare de carte

La Sala „Iosif Episcopul” a Așezământului Pastoral – Cultural „Sfântul Ierarh Calinic”, aflat în incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, începând cu ora 15.00, a avut loc lansarea celei de-a doua ediții a volumului „Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare„, lucrare a Prof. Univ. Dr. Vasile Șoimaru, apărută la Editura „Balacron” din Chișinău.

Evenimentul organizat de către Arhiepiscopia Râmnicului și Asociația „Sfântul Antim Ivireanul” din municipiu a reunit preoți, istorici, elevi și studenți, precum și alte personalități marcante ale culturii vâlcene.

Prezent la întrunire, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a exprimat felicitările Arhiepiscopiei Râmnicului la adresa Domnului Profesor Vasile Șoimaru pentru contribuția adusă la redescoperirea Istoriei poporului român, a eroismului ostașilor români pentru apărarea țării, libertate națională și păstrarea credinței ortodoxe. În continuare Preasfinția Sa a subliniat contribuția Bisericii în ajutorarea Armatei Române pe diverse fronturi de luptă în slujba poporului român.

Au mai luat cuvântul autorul cărții, Prof. Univ. Dr. Vasile Șoimaru, Judecătorul Petre Dinescu, avocatul Petre Ungureanu, și alte personalități vâlcene care au evocat luptele Armatei române și tragedia românească de la Cotul Donului și de pe Frontul de Est pentru dezrobirea teritoriilor românești Basarabia și Bucovina.

Colocviul „Valorile spiritual-culturale din spațiul românesc”

De la ora 16,30, tot în Sala „Iosif Episcopul” s-a desfășurat Colocviul „Valorile spiritual-culturale din spațiul românesc”, eveniment închinat Zilei Culturii Naționale, la împlinirea a 164 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, și are ca scop promovarea valorilor culturale autentice și a personalităților din domeniul cultural.

Organizată de către Arhiepiscopia Râmnicului în colaborare cu Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea și Casa Corpului Didactic Vâlcea, manifestarea se înscrie în cadrul anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni.

În deschidere, un grup de elevi seminariști coordonați de Doamna Prof. Camelia Reicher au susținut un recital extraordinar de cântece, proză și poezie din opera „poetului nepereche”.

După programul cultural-artistic Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul a prezentat comunicarea „Sfinții Martiri Brâncoveni și poetul Mihai Eminescu, creatori de spiritualitate și cultură în spațiul românesc”.

În continuare Părintele Prof. Dr. Ion Gavrilă a susținut referatul „Eminescu și poetica religioasă„. Au mai vorbit despre marele poet Pr. Prof. Dr. Nicolae Proteasa, Directorul Seminarului Teologic „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, Pr. Prof. Petre Mateiescu, Prof. Isabella Ioniță, Inspector pentru Limba și literatura Română la ISJ Vâlcea și Prof. Andra Bică, Director Casa Corpului Didactic Vâlcea.

Manifestarea culturală a reunit preoți, profesori, elevi și iubitori de spiritualitate și cultură.

Întrucât prin Legea nr. 238/2010 a fost stabilită ziua de 15 ianuarie (ziua nașterii poetului Mihai Eminescu) ca „Ziua Culturii Naționale” (art. 1), Biserica Ortodoxă Română, fiind mama spirituală a poporului român, prin Hotărârea Sfântului Sinod nr. 575 din 28 februarie 2013, cinstește ziua de 15 ianuarie evidențiind legătura dintre cult și cultură, dintre Biserică și societate în viața poporului român.

Comentarii Facebook


Știri recente