Ziua Copilului, aniversată în eparhiile transilvane

Ziua Internațională a Copiilor, precum și Duminica Părinților și Copiilor, a fost prilej de sărbătoare în toate eparhiile din Transilvania. Numeroase manifestări au fost dedicate copiilor care au primit daruri, aprecieri și îndemnuri părintești.

Zeci de copii au fost sărbătoriți, la Muzeul Mitropoliei de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului. Organizată pentru al doilea an consecutiv, manifestarea a avut scopul de a celebra copilăria și viața și, potrivit consilierului cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Bogdan Ivanov, de a aduce în spațiile Muzeului Mitropoliei veselie, curăție sufletească și bună dispoziție.

Evenimentul s-a bucurat și anul acesta de prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a asistat la spectacolul celor mici, iar la final le-a împărțit cadouri. Ierarhul le-a adresat, atât celor mici, cât și părinților, îndemnuri duhovnicești cu privire la cum să trăiască viața.

„La un moment dat, Apostolii I-au zis Domnului Hristos: „Doamne, cum trebuie să fie un cetățean al Împărăției Cerurilor?” Iar Domnul Hristos a luat un copilaș, l-a pus în mijloc și a zis, de nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția cerurilor” (Mt 18, 3).

Între cei care au prezentat momente artistice s-au numărat elevi de la Seminarului Teologic Ortodox și copii de la Grădinița „Sfântul Stelian”, îndrumați de educatoarele și învățătoarele lor.

Manifestări ample la Sibiu

Departamentul social al Arhiepiscopiei Sibiului a organizat luni, 2 iunie, mai multe manifestări culturale și artistice, prin care a marcat Ziua Copilului. În atenția instituției s-au aflat copiii instituționalizați din Sibiu și împrejurimi, precum și micuții care beneficiază de serviciile centrelor de zi de la mai multe parohii din oraș. Programul dedicat copiilor a început cu vernisajul unei expoziții de pictură religioasă, eveniment ce a avut loc în foaierul Bibliotecii „ASTRA” din Sibiu. Icoanele pe sticlă au fost realizate de copiii din cadrul Centrului de pictură al Școlii Gimnaziale Ațel, județul Sibiu, din cadrul Centrului de Plasament Orlat, județul Sibiu, și din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoanele cu Handicap (CRRPH), din Cisnădie.

La eveniment a participat o delegație a Departamentului Social, din care au făcut parte: consilierul social pr. Nicolae Rusu și inspectorii sociali pr. Tiberiu Kiss și Marius Talmațchi, precum și asistentul social Tudor Costea. Au mai participat: directorul școlii din Ațel, Maria Otilia Racoti, directorul CRRPH Cisnădie, Ana Tinca Ana, profesorii Daniel Pantea și Maria Boca, precum și preotul Nicolae Clinciu de la Parohia Ațel. Cei peste 80 de copii participanți la expoziție au avut parte de o surpriză din partea Școlii Gimnaziale din Ațel. Copiii au avut posibilitatea să urmărească o piesă de teatru, iar la final au primit din partea Arhiepiscopiei Sibiului mai multe pachete cu dulciuri și rechizite.

Grija Bisericii față de copii

Sărbătoarea a continuat în aceeași zi cu un spectacol artistic al copiilor din centrele de zi patronate de parohii sibiene. Serbarea a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”. Au fost prezenți, alături de reprezentanții Departamentului social, și protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, preoții Simion Săsăujan, Gheorghe Șebu, Vasile Dariciuc și Ciprian Creangă. Cei 105 copii proveniți din familii defavorizate au primit la rândul lor dulciuri și pachete cu rechizite.

Pr. consilier Nicolae Rusu le-a transmis copiilor binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și i-a îndemnat să fie ascultători și recunoscători față de părinți, profesori și preoții care îi îndrumă și îi ajută.

„Cu toții ne dorim să deveniți membri activi ai Bisericii noastre, să fiți sănătoși, să creșteți în pace și în liniște, să fiți cuminți și să dobândiți învățături folositoare vieții. Toate lucrurile cele sfinte trebuie să vă călăuzească pașii pe calea cea dreaptă spre Dumnezeu, ca să fiți mândria părinților, a Bisericii și a țării. În rugăciunile noastre, avem mereu aceste cereri pentru copiii noștri”, a spus pr. Rusu.

Sărbătoare la Târgu Mureș

În cadrul Centrului cultural-catehetic Sfântul Chiril al Ierusalimului, ce funcționează pe lângă Parohia „Sfânta Ana” din Târgu-Mureș, s-a sărbătorit Duminica Părinților și a Copiilor, manifestare intrată deja în tradiție.

Astfel, părintele Cătălin Maier, responsabil cu cateheza parohială în cadrul Protopopiatului Târgu-Mureș și coordonatorul Centrului cultural-catehetic mai sus amintit, s-a implicat în organizarea unui moment festiv în care i-a avut în vedere, deopotrivă, atât pe copii, cât și pe părinți.

Astfel, s-au punctat semnificația și importanța evenimentului, apoi, după Sfânta Liturghie, s-au desfășurat activități recreative pentru copii și părinți.

Pentru început, corul de copii al parohiei a prezentat un moment artistic. A urmat prezentarea, de către o trupă de actori de la Teatrul de Păpuși, a piesei cu caracter pedagogic și moralizator „Pățaniile lui Tomiță”, iar părinții s-au delectat cu mici gustări. De asemenea, a fost invitat un fotograf pentru a realiza cadre de familie. La finalul întâlnirii, copiii au fost invitați la o ședință de face-painting.

Proiect social-educativ la Jibou

Proiectul social educativ „Biserica, Izvor de bucurie”, s-a încheiat în Episcopia Sălajului. Acest proiect, inițiat de Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Jibou în parteneriat cu Asociația „Filantropia Porolissum” și Casa de cultură din Jibou, a propus copiilor o înțelegere practică a marilor praznice creștine ale Învierii și Înălțării Domnului, prin implicarea acestora în activități sociale și culturale ale parohiei.

„Tinerii creștini au experimentat bucuria de a oferi timp, bună dispoziție și cadouri persoanelor vârstnice beneficiare ale programului de îngrijire la domiciliu, iar prin concursul de creație literară în proză și versuri, instantanee ale sufletelor lor minunate. Activitățile lor au motivat pe cei mari să se implice în achiziționarea unui spațiu de joacă, ce a fost inaugurat în mod festiv, cu un program artistic susținut de copii”, conform pr. Claudiu Nechita, inspector în cadrul sectorului social-filantropic al Episcopiei Sălajului.

La finalul activităților desfășurate pe 1 iunie, toți copii s-au bucurat de tortul pregătit de mamele din parohie cu ocazia Zilei Copilului, a mai precizat pr. Claudiu Nechita.

Comentarii Facebook


Știri recente