Ziua Bucovinei | Manifestări dedicate centenarului Marii Uniri, în Suceava

Ziua Bucovinei, celebrată anual în 28 noiembrie, este marcată în mod deosebit în Suceava prin manifestări dedicate centenarului Marii Uniri.

Legea 250/2015 privind declararea zilei de 28 noiembrie Ziua Bucovinei a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în 28 octombrie 2015 și publicată în Monitorul Oficial două zile mai târziu.

Evenimentele dedicate Zilei Bucovinei au început marţi, de la ora 09:30, cu depunerea unor jerbe şi coroane de flori la Monumentul Unirii din municipiul Suceava şi marchează practic începutul Anului Centenar.

De asemenea, Ziua Bucovinei va fi celebrată şi printr-o serie de evenimente culturale, lansări de cărţi şi recitaluri.


După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775.

Ducatul Bucovinei a fost parte a Imperiului Austriac între 1774/5 – 1918. După dezmembrarea imperiului în state naționale, Consiliul Național al Bucovinei (C.N.B.), întrunit în 28 noiembrie 1918, a hotărât în majoritate Unirea cu România.

După aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, în 28 noiembrie 1918, parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775. Indiferent de contextul politic, spiritul şi identitatea românească au dăinuit pe întreg ţinutul bucovinean.

Comentarii Facebook


Știri recente