Ziua Bucovinei a fost serbată în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost serbată luni Ziua Bucovinei

Sărbătoarea marchează momentul în care, după aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775.

Ziua Bucovinei a fost serbată în Eparhie prin inaugurarea Monumentului „Turnul Unirii”, din cadrul Ansamblului arhitectural „In Memoriam”, amplasat la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava.

Lucrările la monumentul închinat eroilor şi foştilor deţinuţi politici ai țării noastre au început în 2018, anul centenar, și au fost încheiate în 2020, la împlinirea a 100 de ani de la Conferința de la Trianon, când a fost semnat tratatul cunoscut ca „Marele act al Unirii”, prin care s-a recunoscut România reîntregită. Potrivit inițiatorilor proiectului, cele trei fațete ale turnului reprezintă cele trei provincii românești: Moldova, Transilvania şi Ţara Românească.

Evenimentul a avut loc în prezenţa Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru sufletele eroilor căzuți în luptele pentru apărarea pământului străbun. La manifestarea culturală, Părintele Episcop a vorbit despre importanța evocării cu recunoștință a tuturor eroilor români care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român.

Au fost rostite alocuţiuni de către reprezentanţii organizatorilor şi oficialităţilor judeţene şi locale, urmate de o ceremonie de depunere coroane de flori din partea instituţiilor şi asociaţiilor participante.

Grupul Vocal-Tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” – Vicovu de Sus a susținut un concert de cântece patriotice.

Ziua Bucovinei a fost sărbătorită și la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, unde a fost oficiată o slujbă de Te Deum de către un sobor de preoți și diaconi.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Urmăreşte-ne pe Twitter:@agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente