Pomenit în calendarul ortodox o dată la patru ani, pe 29 februarie, Sfântul Cuvios Ioan Casian este cinstit cu acest prilej în chip deosebit de credincioșii români din Guadalajara, Spania, al căror ocrotitor spiritual este. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat generalizarea cultului Sfântului Ioan Casian în anul 1992, cu dată de prăznuire la 29 februarie, iar când nu sunt ani bisecți, la 28 februarie.
Cu toate că țin hramul parohiei în fiecare an, atunci când este an bisect enoriașii de aici sporesc în rugăciune, slujbe și activități conexe menite să-i adune împreună, formând astfel, departe de țară, acea comunitate unită cunoscută multora. O serie de manifestări duhovnicești-spirituale, culturale, de identitate națională și sportive au fost organizate cu ocazia hramului din acest an, în perioada 25-29 februarie.
Toate acestea au fost încununate de prezența Preasfințitul Episcop Timotei al Spaniei și Portugaliei, care a venit în mijlocul credincioșilor miercuri, 29 februarie, pentru a săvârși prima Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite din acest post al Sfintelor Paști. Slujba a îneput la ora 17:00, din soborul slujitor făcând parte pr. Gheorghe Ilincăi din Parohia „Sfinții Mucenici Epictet și Astion” din Sigüenza, pr. Mihai Savu din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Torrejon de Ardoz, pr. ierom. Nicodim Moldovan din Parohia „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din Salamanca, pr. Constantin Șerban din Parohia „Sfântul Pahomie de la Gledin” Villaverde, Madrid, pr. Alexandru Tothăzan din Parohia „Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana” din San Sebastian de los Reyes, pr. paroh din Guadalajara, Emilian Geabana, și pr. diacon Claudiu Nicoară.
Cu toate că a fost zi lucrătoare, număr mare de credincioși din această parohie, dar nu numai, au luat parte la sfânta slujbă, bucurându-se la final de un cuvânt de învățătură din partea Preasfințitului Părinte Episcop Timotei.
Preasfinția Sa le-a istorisit viața Sfântului Ioan Casian, ocrotitorul lor, le-a vorbit despre râvna sa pentru sfințenie, pentru calea cea dreaptă, sfătuindu-i să îi urmeze exemplul.
„Cu Sfântul Ioan Casian trebuie să ne mândrim, este vorba de o mândrie duhovnicească, pentru că este un daco-român care a pornit din părțile noastre și a adus monahismul în acest Occident în care trăim noi, astăzi. A fost un om al rugăciunii, care toată viața L-a căutat pe Dumnezeu. Așa să facem și noi, creștinii să ne dezrobim inima de toată lucrarea celui rău, de tot ceea ce ține sufletul înlănțuit și nu îl lasă să urce spre Dumnezeu, ce nu îl lasă să se roage, pentru ca întreaga viață să devină o unică rugăciune. Tot mai mulți ne plângem astăzi că nu ne mai putem ruga, că nu ne putem concentra la rugăciune. De ce? Pentru că sufletele noastre sunt înlănțuite de lucrurile pământești. Rugăciunea continuă, rugăciunea inimii, suntem datori cu toții să o facem, nu doar călugării. O dată ce ai ajuns la această rugăciune cu smerenie, înseamnă că ai ajuns pe calea cea dreaptă care duce la sfințenie”, a spus Preasfinția Sa.
Totodată, Preasfințitul Episcop Timotei le-a adresat credincioșilor îndemnul de a merge împreună în pelerinaj la Marsilia, pentru a se închina moaștelor Sfântului Ioan Casian, păstrate acolo unde acest sfânt a întemeiat prima mănăstire din Occident.
La momentul de încheiere a Zilelor Sfântului Cuvios Ioan Casian de la Guadalajara au luat parte și Consulul României la Ciudad Real, domnul Liviu Popa, precum și reprezentanți ai Primăriei Guadalajara și Junta de Castilla-La Mancha.