„Zilele Precistei” vor începe miercuri la Bacău

„Zilele Precistei” vor fi organizate anul acesta în Parohia Precista din Bacău în perioada 8-15 august.

Evenimentele se vor desfăşura în contextul sărbătoririi hramului lăcaşului de cult, Adormirea Maicii Domnului, și vor debuta miercuri, 8 august 2018, la ora 08:00, cu Sfânta Liturghie premergătoare venirii icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Trihirussa” (cu trei mâini), de la Mănăstirea Neamț.

Duminică 12 august 2018, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în altarul de vară al Bisericii Precista, numit „Foișorul Maicii Domnului”.

„Zilele Precistei” se vor încheia în 15 august, de sărbătoarea hramului bisericii, scrie site-ul oficial al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamţ este o copie a icoanei Trihirussa de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos. Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschin care a trăit în secolul al VIII-lea.

Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece, iar Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştință, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint.

Copia sfintei icoane de la Neamţ a fost adusă în ţară de Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ, stareţul mănăstirii. Pe icoană se află o inscripţie cu litere româneşti și chirilice: „Această sfântă icoană s-au zugrăvit din nou, afară de chipuri, în vremea preacuviosului arhimandrit şi stareţ Chir Timotei. Anul 1866, mai 10 (de Agapie zugrav)”.

Foto Credit: Arhivă Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente