Zilele Nicolae Steinhardt

Cea de-a 15-a ediție a Zilelor culturale „Nicolae Steinhardt” s-a desfășurat în perioada 15-29 iulie 2013.

Duminică, 28 iulie, la Mănăstirea Rohia, dupa Sfânta Liturghie s-a oficiat slujba de Parastas pentru părintele Nicolae, la care au participat membrii Fundației „Nicolae Steinhardt” și foarte mulți credincioși, informează „Ziarul Lumina”.

Colectivul redacțional al „Integralei Nicolae Steinhardt” s-a întrunit, împreună cu directorul editorial al Editurii Polirom, pentru a stabili volumele care vor apărea de acum înainte în cadrul integralei. La Mănăstirea Rohița a avut loc Masa rotunda cu tema „Nicolae Steinhardt – un destin paradoxal, de la sinagogă la mănăstire”.

Luni, 29 iulie, la Catedrala episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a avut loc lansarea celui de-al cincisprezecelea volum din cadrul „Integralei Nicolae Steinhardt”, „Călătoria unui fiu risipitor. Eseu romanțat asupra neizbânzii”, și a cărții „Centenar Nicolae Steinhardt (Studii și Comunicări)”, în care sunt cuprinse studiile prezentate la simpozioanele din anul 2012 de la Academia Română, Baia Mare și Bistrița. Despre cele două cărți au vorbit Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Adrian Șerban – directorul editorial al Editurii Polirom, Adrian Mureșan, cel care a îngrijit cartea „Călătoria unui fiu risipitor”, Valentin Ajder de la Editura Eikon, Florian Roatiș – vicepreședintele Fundației „Nicolae Steinhardt”, Gheorghe Glodeanu, decanul Facultății de Litere din Baia Mare, și Ioan Săcăleanu, care a vorbit despre icoanele pictate în tabăra „Nicolae Monahul Delarohia”. Lansarea celor două volume a fost moderată de arhimandritul Macarie Motogna, secretarul Fundației „Nicolae Steinhardt”. La final a avut loc vernisarea expoziției de icoane realizate în cadrul taberei de pictură dedicată Monahului de la Rohia (care a avut loc între 15 și 28 iulie la mănăstirile Rohia și Rohița), la care au participat 30 de pictori iconari din toată Transilvania.

Comentarii Facebook


Știri recente