„Zilele Mitropolit Visarion Puiu” | Manifestări comemorative în Mitropolia Moldovei

Mitropolitul Visarion Puiu este omagiat în aceste zile la Paşcani, Neamţ şi Roman. Manifestările marchează 75 de ani de la numirea şi instalarea ierarhului ca Şef al Misiunii Ortodoxe Române din Transnistria şi Mitropolit al Odessei, notează doxologia.ro.

Zilele Mitropolit Visarion Puiu, ediţia a XXI-a, se desfășoară în perioada 24-26 februarie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

Vineri, 24 februarie 2017, Mitropolitul Visarion a fost comemorat la Pașcani:

  • În Biserica Sfinţii Voievozi a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ierarhul omagiat;
  • La troiţa din cartierul Fântânele din Paşcani a avut loc o slujbă de pomenire, un program cultural şi o expoziţie foto-documentară;
  • La Colegiul Naţional Mihail Sadoveanu din Paşcani a fost organizat un simpozion dedicat comemorării ierarhului.

În încheierea manifestărlor, participanţii au făcut un tur al oraşului Paşcani și au vizitat casa în care s-a născut Mitropolitul Visarion Puiu.

Astăzi, 25 februarie, va avea loc pelerinajul Pe urmele lui Visarion Puiu la Mănăstirea Neamţ, care va cuprinde:

  • Vizitarea Casei memoriale Visarion Puiu de la Schitul Vovidenia;
  • Pomenire la gropniţa Mănăstirii Neamţ, unde se află piatra de mormânt a Mitropolitului Visarion; se va citi o rugăciune și la mormântul părintelui profesor Ioan Ivan.

Părintele Mitropolit Visarion va fi omagiat la Roman duminică, 26 februarie:

  • Va fi oficiată Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Roman. În cadrul slujbei vor fi aduse rugăciuni pentru sufletul Mitropolitului Visarion;
  • În Biserica Sfântul Nicolae din Trifeşti, va avea loc o slujbă de pomenire, urmată de evocări.
  • În Sala Unirii a Muzeului de Istorie din Roman se va desfășura Simpozionul Internaţional cu titlul: Visarion Puiu – 75 de ani de la numirea şi instalarea ca Şef al Misiunii Ortodoxe Române din Transnistria şi Mitropolit al Odessei.

La final, va avea loc o prezentare de carte, expoziţia documentară In memoriam – Visarion Puiu şi întrunirea Asociaţia Visarion Puiu – realizări şi perspective.
Mitropolitul Visarion Puiu, iubitor și susținător al culturii naționale – Basilica.ro

Foto: arhivă

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente