Zilele Mihai Eminescu

În perioada 13-15 ianuarie 2012 se desfășoară la Botoșani, Bălți și Soroca Zilele Mihai Eminescu, eveniment ce marchează 162 de ani de la nașterea poetului neamului românesc. La 15 ianuarie se sărbătorește și Ziua Națională a Culturii, ocazie cu care se vor organiza în principalele orașe din țară diverse manifestări cu caracter cultural.

Premiul Național de Poezie ‘Mihai Eminescu’ – Opera Omnia va fi acordat și în acest an în cadrul evenimentului cultural ‘Zilele Eminescu’, ce se va desfășura în Botoșani, Bălți și Soroca. Acesta va constitui și evenimentul central al manifestării care va marca, pentru al doilea an, Ziua Națională a Culturii în România.

Astfel, acțiunile culturale dedicate împlinirii a 162 de ani de la nașterea celui mai mare poet român vor debuta pe 13 ianuarie la Bălți cu o depunere de coroane la statuia lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor, urmată de o întâlnire culturală a poeților români cu profesorii Universității ‘Alecu Russo’ din Bălți și de lansări de carte și recitaluri de poezie.

Pe 14 ianuarie, delegațiile din Botoșani și Bălți se vor deplasa la Soroca, unde, de asemenea, va avea loc o depunere de coroane la statuia lui Mihai Eminescu, care va fi urmată de o șezătoare a poeților participanți.

De ziua poetului, manifestările culturale se vor muta la Botoșani, unde vor avea loc depuneri de coroane la statuia poetului din fața teatrului cu același nume, un Te Deum la Biserica Uspenia, unde a fost botezat acesta, dar și o slujbă de pomenire la Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril’ din cadrul Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii ‘Mihai Eminescu’.

În program mai sunt cuprinse spectacole de teatru, recitaluri de poezie și vernisaje de expoziții.

‘Zilele Eminescu’ se vor încheia cu gala de decernare a Premiului Național de Poezie ‘Mihai Eminescu’ – Opera Prima, ediția a XIV-a, și Opera Omnia, ediția a XXI-a, la care sunt nominalizați cinci cunoscuți poeți români: Nicolae Prelipceanu, Ion Mircea, Vasile Vlad, Ovidiu Genaru și Doina Uricariu.

După cum ne informează Ziarul Lumina, câștigătorul va fi desemnat de un juriu condus de președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.

Comentarii Facebook


Știri recente