Zilele Mihai Eminescu în județul Botoșani

În județul Botoșani au debutat vineri, 13 iunie, o serie de manifestări dedicate împlinirii a 125 de ani de la moartea poetului național Mihai Eminescu, informează „Ziarul Lumina”.

Cu acest prilej, scriitorii s-au reunit în cadrul manifestării „Poeți români la Eminescu acasă: 125 de ani de posteritate eminesciană”. Mai întâi, a fost organizat un pelerinaj la Vorona și Ipotești. Pe 14 iunie, de la ora 21:00, la Biserica Uspenia din Botoșani, a avut loc un recital nocturn, o zi mai târziu fiind organizat, în Parcul „Eminescu” din municipiul Botoșani, Salonul stradal al cărții de poezie. De asemenea, s-au prezentat cărți, a avut loc recital poetic-muzical și s-a decernat Premiul „Eminescu – 125”. Cu prilejul evenimentelor dedicate lui Eminescu din acest an, Fundația Culturală „Hyperion-CB” din Botoșani a inițiat proiectul cultural „Poeți români la Eminescu acasă. 125 de ani de posteritate eminesciană”, care are menirea de a readuce în memoria locuitorilor din județul Botoșani că marele poet s-a născut în ținutul Botoșanilor. Ieri-dimineață, în biserica Parohiei Ipotești a fost oficiată slujba Parastasului, urmată de depuneri de coroane. După cum ne-a relatat pr. Valentin Tincu, parohul de la Ipotești, Protopopiatul Botoșani, în continuare, au avut loc o serie de manifestări culturale la Memorialul Ipotești care au constat în decernarea de premii și în numeroase momente artistice și poetice. Mihai Eminescu s-a născut la Botoșani, ca fiu al lui Gheorghe și Raluca (născută Iurașcu), fiind al șaptelea copil al familiei Eminovici. A studiat la Cernăuți, Viena și Berlin și a debutat în literatură în 1866, cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, dedicată fostului său profesor de română. La 25 februarie/9 martie (stil nou) debutează în revista „Familia”, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia „De-aș avea”. Eminescu a plecat la Domnul pe 15 iunie 1889, în casa de sănătate a doctorului Șuțu din strada Plantelor din București.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Corbii de Piatră din Argeș va fi restaurată

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului anunță restaurarea Mănăstirii Corbii de Piatră printr-un proiect cofinanțat de Institutul Național al Patrimoniului. Proiectul intitulat „Eradicare umiditate, restaurare și punere în valoare a Mănăstirea Corbii de Piatră” are ca obiectiv…