„Zilele Credinței și Culturii” au început la Caransebeș cu Sf. Liturghie oficiată de 15 arhierei

„Zilele Credinței și Culturii”

Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului” au început duminică, 5 mai 2019, cu hramul catedralei eparhiale și Sfânta Liturghie oficiată de 15 ierarhi români.

Liturghia de hram a fost prezidată în Duminica Tomii de Mitropolitul Ioan al Banatului. Vezi soborul slujitor în Programul Ierarhilor.

Prima dorinţă de a construi la Caransebeş o catedrală episcopală a aparţinut patriarhului Miron Cristea, fost Episcop de Caransebeș. Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” s-a materializat mult mai târziu însă. A fost sfințită de actualul Patriarh al României la o sută de ani de la instalarea Episcopului Miron Cristea în scaunul vlădicesc de la Caransebeş, pe 12 septembrie 2010.

Vezi mai multe detalii despre istoricul acestui lăcaș de cult pe site-ul oficial al Eparhiei.

„Zilele Credinței și Culturii”

„Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului” sunt legate de tematica omagială a anului 2019 proclamat în Patriarhia Română drept Anul omagial al satului românesc și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești, dar și de aniversările de la nivel eparhial:

Episcopia Caransebeșului aniversează în 2019 un sfert de secol de la reînființarea din anul 1994, după ce în urmă cu șapte decenii a fost desființată abuziv de regimul comunist în anul 1949, drept pentru care este abordată și tema locală, „Episcopia Caransebeșului – răstignire și înviere: 70 de ani de la desființare și 25 de ani de la reînființare”.

Toate aceste motivații sunt însuflețite și de aniversarea unui secol de la instaurarea administrației românești în Banat în lunile iulie-august 1919.

Vezi programul complet al „Zilelor Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului”.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente