În perioada 15 – 18 ianuarie 2018, Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea și-a aniversat patronul spiritual. În cadrul evenimentelor prilejuite de cinstirea poetului nepereche, PS Sofronie a vorbit despre dimensiunea spirituală a educației și importanța ei.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc luni în sala de festivități a școlii. Zilele colegiului au continuat marți cu Sesiunea de comunicări științifice a profesorilor, texte ce urmează să fie publicate în volumul editat anual de colegiu.
Un element de noutate pentru Zilele Colegiului orădean, începând din acest an, sunt Conferințele Eminescu care se doresc a deveni o tradiție, fiind susținute de personalități culturale ale județului Bihor.
Seria acestor conferințe a fost deschisă miercuri, 17 ianuarie, de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a vorbit auditoriului format din cadre didactice ale colegiului despre Dimensiunea spirituală a educației și importanța ei.
Preasfințitul Părinte Sofronie a rememorat momentele definitorii ale formării sale educaționale, subliniind că ‘în afara spiritualității, viața și educația sunt de neconceput’. Referindu-se la fundamentele creștine ale culturii europene și românești, ierarhul a făcut trimitere la operele literare și arhitecturale românești, puternic amprentate de valorile creștine.
‘Familia, școala și Biserica sunt spații ale educației tinerilor, educație care nu poate fi facută în absența iubirii, dăruirii, pasiunii și moralității’, a spus Preasfinția Sa.
Zilele colegiului sau încheiat joi cu activități dedicate elevilor. Printre acestea, a avut loc și o dezbatere academică demonstrativă susținută de studenți ai Universității Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, având ca temă Acordul prezumptiv pentru donarea de organe și un workshop cu tema Tehnici de comunicare eficientă în grup, coordonat de un fost elev al colegiului.
Foto Credit: Episcopia Oradiei