Zilele Catedralei Mitropolitane din Paris au ajuns la final

Catedrala Mitropolitană „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris și-a sărbătorit hramul principal în perioada 10-11 noiembrie 2018.

Programul manifestărilor a început de sâmbătă, 10 noiembrie, cu 2 conferințe strâns legate de tematica Universității de vară – Omul și corpul său.

Cum evanghelizăm sexualitatea

Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard, protoiereu al Franței, a ținut o prelegere despre Cum evanghelizăm sexualitatea (Évangéliser la sexualité) în care a punctat relevanța subiectului în viața creștinului, a transmis Alexandru Ojică de la MOREOM.

„Trebuie să vorbim despre această tematică în termeni creștini”, a anunţat Pr. Marc-Antoine în debutul conferinţei.

„Cred că una din modalitățile prin care putem vorbi despre acest subiect este să reliefăm cât se poate de clar că Hristos Domnul a avut trup. De aceea «vestea cea bună» – faptul că am primit darul și binecuvântarea de a fi oameni trebuie propovăduită tuturor indiferent de vârstă – fie că vorbim de copii sau adulți, bărbați sau femei”.

Nașterea – văzută ca înmulțire a neamului omenesc nu este doar de natură trupească, ci Sfânta Scriptură vorbește și despre nașterea duhovnicească – Sfântul Pavel este părintele comunității din Corint, el «i-a născut» pe creștinii de acolo dar nu i-a născut trupește.

Însă, noi trebuie să vorbim tuturor despre acea senzualitate care nu e pângărită de păcat și de pofta trupească, iar cea din urmă să o transfigurăm spre a primi binecuvântarea lui Dumnezeu”.

Trupul

La rândul său, părintele Jean Boboc, decanul Centrului de Studii „Dumitru Stăniloae” din Paris a conferențiat despre Trupul (La chair) unde a punctat principalele diferențe antropologice din punct de vedere teologic între Orient și Occident în perioada primelor patru secole creștine.

El a plecat de la raportarea pe care au avut-o diferiți părinți ai Bisericii cu privire la păcatul strămoșesc, firea umană și Întruparea Domnului.

Seara s-a încheiat cu slujba Vecerniei săvârșite de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.

Sfânta Liturghie de hram

Duminică, 11 noiembrie 2018, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Iosif împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Spaniei și Portugaliei, preoţi şi diaconi.

Cuvântul Episcopului Timotei

În omilia rostită după citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Timotei le-a vorbit numeroșilor credincioși despre înțelesurile pildei rostite de Hristos Domnul subliniind că „acest om căzut între tâlhari simboliza întreaga umanitate care suferea de singurătate, întreaga umanitate care s-a însingurat rupând legătura duhovnicească cu Dumnezeu.

„Tâlharii din pilda Mântuitorului nu sunt alții decât demonii care i-au ispitit pe oameni și care mereu și-au dorit ca numele lor să nu fie înscrise în ceruri”, a precizat ierarhul.

Cine este aproapele?

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a reliefat simbolismul cuvântului „aproape” arătând că există  o legătură tainică între aproape și invidie.

„Aproapele tău este cel pe care-l vezi în fiecare zi. Dar după cum spunea Sfântul Vasile cel Mare invidia este o boală a prieteniei căci nu poți să invidiezi pe cineva pe care nu-l cunoști”.

Așadar ce ne cere Mântuitorul?

Ne cere jertfă precum samarineanul a făcut. Nu l-a luat pe cel căzut între tâlhari și a fugit cu el, ci s-a oprit, a avut răbdare și l-a îngrijit pe cel bolnav. Iar samarineanul nu este altcineva decât Hristos Domnul care s-a plecat pentru fiecare om”.

Să ne ajutăm aproapele

După momentul Vohodului Mare, diaconul Vasile Șomlea a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Înălțarea Sfintei Cruci” din Livry Gargan (Île de France).

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif a amintit credincioșilor că în unele momente fiecare creștin se comportă ca bunul samarinean, dar în altele asemănarea cu preotul și levitul din Legea Veche este evidentă.

„Toată inima și simțirea noastră trebuie să conveargă spre Hristos, Cel pe Care îl rugăm să ne sfințească viețile”.

De asemenea, ierarhul a amintit despre semnificația zilei de 11 noiembrie, ziua când s-a declarat armistițiul ce a pus capăt Primului Război Mondial.

Catedrala din Paris

Situată Cartierul Latin din Paris, Catedrala a fost construită cu peste șase secole în urmă, pentru a fi capelă a Colegiului de Dormans-Beauvais, fiind dedicată Sfântului Ioan Evanghelistul în ziua de 29 noiembrie 1382.

După cumpărarea şi sfințirea ei, în anul 1892, ea a fost încredințată ocrotirii sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail.

Anul trecut s-au împlinit 165 de ani de la întemeierea primei comunități românești din Paris, 135 de ani de la achiziţionarea Catedralei Mitropolitane şi 125 de ani de la sfințirea lăcaşului de cult din Capitala Franţei.

Foto credit: Alexandru Ojica

Comentarii Facebook


Știri recente