Zile de praznic la Schitul „Prodromu” din Sfântul Munte

Potrivit calendarului neîndreptat, o parte dintre creștinii ortodocși, printre care și monahii aflați în Sfântul Munte Athos, sărbătoresc astăzi, 19 ianuarie, Botezul Domnului. Biserica Schitului românesc „Prodromu” a îmbrăcat, cu acest prilej, haine de sărbătoare. Slujitorii schitului au oficiat în Ajunul Praznicului slujba Privegherii, iar în această dimineață numeroși pelerini, dar și o delegație venită de la Marea Lavră, de care aparține Schitul Prodromu, au asistat la Sfânta Liturghie și la slujba Aghesmei Mari, informează TRINITAS TV. Potrivit tradiției, după slujbă, credincioșii au participat la agapa frățească.

„La masă se citește cuvânt de învățătură și apoi se oficiază slujba numită Panaghia, adică ridicarea unei prescuri numită Panaghia, din care toți servesc câte puțin, acestea întâmplându-se în timpul Axionului. Toți invitații merg cu icoana praznicului în Biserică unde se săvârșește o ectenie pentru conducătorii bisericii, ai mănăstirii și ai neamului nostru. La sfârșit, invitații pleacă către mănăstirea de unde au venit în sunetul clopotelor”, a spus arhim. Clement Haralam, de la Schitul românesc „Prodromu” din Muntele Athos.

În această seară, în biserica Schitului se oficiază, potrivit tradiției locului, o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii așezământului. Sărbătoarea va continua și mâine, Sfântul Ioan Botezătorul fiind patronul spiritual al Schitului „Prodromu”.

Comentarii Facebook


Știri recente