Ziarul Lumina și Telegraful Român la ceas aniversar

Cu prilejul împlinirii celor 8 ani de activitate, membri din echipa editorială și administrativă a „Ziarului Lumina” au participat sâmbătă, 9 februarie 2013, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la un colocviu de presă la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Caraiman, județul Prahova, informează Ziarul Lumina. În cadrul evenimentului s-au subliniat semnificațiile presei bisericești în România, de la „Telegraful Român”, care a împlinit în acest an, la 3 ianuarie, 160 de ani, până la „Ziarul Lumina”.

Aniversarea celor 8 ani ai „Ziarului Lumina” a debutat cu slujba de mulțumire și recunoștință adusă lui Dumnezeu, săvârșită în paraclisul cu hramurile „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” și „Schimbarea la Față a Domnului” din Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman. Slujba de Te Deum a fost oficiată de către părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor „Lumina”, înconjurat de preoți și diaconi, ostenitori în echipa editorială și administrativă a „Ziarului Lumina”, la care au participat colegi, membri de familie și prieteni. În acest context, la finalul slujbei, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu a arătat că rugăciunea este cea mai frumoasă formă de mulțumire și și-a exprimat bucuria că la acest eveniment aniversar au luat parte și cei apropiați, cei cu care ne împărtășim bucuriile și tristețile de fiecare zi, pentru ca astfel să se formeze o coeziune între echipa de lucru a „Ziarului Lumina”, familia de acasă și familia Bisericii. „Este pentru noi toți un prilej de mulțumire adusă lui Dumnezeu și, în același timp, un prilej de a fi mai aproape unii de alții în casa lui Dumnezeu. Dacă în timpul anului fiecare dintre noi aleargă ca o albină într-o parte și într-alta pentru a împlini misiunea de slujire mediatică a «Ziarului Lumina», de a fi un mesager de încredere al Patriarhiei Române și al credinței ortodoxe în țară și străinătate, acum, la ceas aniversar, avem nevoie și de rugăciunea noastră personală, dar și de rugăciunea comună”, a precizat părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu.

Evenimentul aniversar a continuat în sala de conferințe din Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce”, unde directorul Publicațiilor „Lumina” a subliniat semnificațiile presei bisericești în România și faptul că a lucra pentru Biserică este o demnitate și, mai ales, o responsabilitate, fiindcă orice lucrare trebuie săvârșită cu „frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste”. „Lucrarea noastră începe în casa Domnului, cu rugăciunea, cu binecuvântarea lui Dumnezeu și continuă în mersul către lume, către problemele ei, prin lumina lui Dumnezeu”.

„Telegraful Român”, 160 de ani de la prima apariție

Colocviul a continuat cu o prelegere dedicată „stindardului presei scrise în Biserica noastră”, cum l-a numit pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, pentru a se arăta evoluția presei bisericești și a se reflecta asupra conținuturilor și raporturilor dintre Biserică și societate. Despre ceea ce a însemnat și înseamnă „Telegraful Român”, al cărui întemeietor a fost Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, a vorbit dr. Emanuel Tăvală, membru al colegiului de redacție al acestei publicații și profesor la Facultatea de Drept a Universității din Sibiu.

„Gândul întemeierii unui ziar l-a însuflețit pe Andrei Șaguna chiar de la venirea sa ca vicar la Sibiu, în 1846. Fiind nu doar un conducător bisericesc, ci și un reprezentant național al românilor ortodocși din Transilvania, în fața autorităților politice, el și-a dat seama de importanța pe care poate să o aibă în luminarea poporului și apărarea drepturilor naționale un organ de presă”, a susținut lect. dr. Emanuel Tăvală. Domnia sa a precizat că din acest an publicația lunară va fi disponibilă și în format PDF, pe un site dedicat acesteia și care va fi lansat în curând, lucrându-se deja și la digitalizarea publicației.

Colocviul a continuat cu proiecția unor fotografii din timpul activităților desfășurate de-a lungul celor 8 ani. A doua zi, clericii de la „Ziarul Lumina” au făcut parte din soborul ce a săvârșit Sfânta Liturghie la care au participat și ostenitori ai cotidianului Patriarhiei Române, iar la finalul sfintei slujbe, pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu a mulțumit părintelui stareț David Petrovici și obștii Mănăstirii Caraiman pentru ospitalitate și găzduire.

Comentarii Facebook


Știri recente