Zi istorică la catedrala orașului Câmpulung Moldovenesc

Biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Nașterea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc a fost resfințită duminică, 1 septembrie 2013, de IPS Teodosie și de IPS Pimen, alături de un sobor de preoți și diaconi. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșit Parastasul pentru ctitori, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Credincioșii din orașul Câmpulung Moldovenesc au participat, ieri, în număr mare, la resfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, catedrala municipiului. Cu acest prilej, sfântul lăcaș, care a împlinit 100 de ani de când a fost târnosit pentru prima dată, a primit al doilea hram, „Nașterea Maicii Domnului”. Astfel, a fost reactivat vechiul hram al parohiei. După întâmpinarea Înalt Preasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și a Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost săvârșită slujba sfințirii. Lăcașul de închinăciune a fost târnosit mai întâi la exterior, iar apoi în interior, așa cum este rânduiala. În continuare, Sfânta Liturghie a fost slujită pe un podium special amenajat, lângă biserica ce va îmbrăca straie de sărbătoare în a opta zi a lunii septembrie. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc, și de Corala „Academica” din Câmpulung Moldovenesc, dirijată de Emil Forfotă. Cele două coruri i-au impresionat pe cei prezenți, atât prin cântarea religioasă, cât și prin frumosul port specific Bucovinei.

„Rugăciunea și postul sunt două aripi ale omului”

Înalt Preasfințitul Teodosie a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a 10-a după Rusalii, în care se relatează vindecarea lunaticului. „În Evanghelia citită se istorisește cum un om care avea un băiat lunatic, ce se chinuia rău din pricina duhului necurat, a venit la ucenicii Domnului. I-a rugat acel om să-i vindece fiul, dar aceștia au fost neputincioși. Auzind că Unul singur este Cel ce vindecă, L-a căutat până când L-a aflat. Acesta era Însuși Mântuitorul. Omul din pericopa evanghelică își spune toată durerea: «Doamne, miluiește pe fiul meu, că este lunatic și pătimește rău, căci adesea cade în foc și adesea în apă. Și l-am dus la ucenicii Tăi și n-au putut să-l vindece». Mântuitorul S-a arătat mâhnit că ucenicii au încercat doar cu puterea lor omenească să facă bine acestui băiat, pentru care suferea și tatăl său atât de mult. De aceea, Mântuitorul Își exprimă mâhnirea în cuvintele că neamul acesta este «necredincios și îndărătnic». Dumnezeu a semănat pe pământ bunătate și vrea ca această bunătate să se întoarcă la El. În continuare, aflăm din Evanghelie că omului i s-a spus să aducă la El copilul. A adus copilul și, îndată, Mântuitorul a certat duhul necurat să iasă din acel copil și s-a făcut copilul sănătos. Văzând această minune, ucenicii s-au pus în apropierea Mântuitorului și L-au întrebat de ce ei nu au putut scoate duhul necurat din acel copil. Mântuitorul le-a răspuns că pentru puțina lor credință și că acest neam de diavoli nu iese decât cu rugăciune și cu post. Rugăciunea și postul sunt cu adevărat două puteri mari, pe care ni le-a lăsat Mântuitorul Iisus Hristos. Una este pentru trup – postul, și alta este pentru suflet – rugăciunea. Acestea lucrează împreună. Rugăciunea și postul sunt două aripi ale omului. Acolo unde-și înalță omul mintea și sufletul, acolo trebuie să-și înalțe și inima. Rugăciunea se adresează către Dumnezeu nu numai de către suflet, ci și de către trup. Postul nu este numai al trupului, ci este și al sufletului. Acestea le tălmăcește și Sfântul Ioan Gură de Aur și ne spune: «Voi ziceți că postiți, dar vă înșelați. Postiți, de cele mai multe ori, de mâncare, dar sunteți, câteodată, mânioși, altădată sunteți neiertători, câteodată sunteți lacomi sau iubitori de arginți, sau defrânați, sau mincinoși, sau vă place ce are altul și vă înfruptați din bunurile altuia». Iată postul cel adevărat: să se unească mintea cu inima, sufletul cu trupul”, a explicat IPS Teodosie.

Un secol de la prima sfințire

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșit Parastasul pentru ctitorii Catedralei din Câmpulung Moldovenesc și pentru preoții care au slujit, de-a lungul vremii, în acest sfânt lăcaș. Părintele paroh Petru Crăciun, care este și consilier la Sectorul Asistență Socială al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a amintit câteva date istorice referitoare la edificiul ocrotit de Maica Domnului, aflat în centrul orașului Câmpulung Moldovenesc. „Această biserică a fost sfințită tot într-o zi de 1 septembrie, în anul 1913, de vrednicul de pomenire, mitropolitul Bucovinei și al Dalmației, Vladimir Repta. În viața parohiei noastre, această biserică este a patra, primele trei fiind construite din lemn. Pe 20 iulie 1908 a fost pusă piatra de temelie a actualei biserici, cu hramul «Adormirea Maicii Domnului». Din anul 1993 au început lucrările de restaurare și s-a reînnoit pictura, care a fost sfințită de IPS Pimen, în 1996. În anii ce au urmat s-au realizat mai multe lucrări la sfântul lăcaș și la ansamblul parohial”, a spus pr. paroh Petru Crăciun. IPS Părinte Arhiepiscop Pimen a apreciat lucrarea misionară a părintelui paroh Petru Crăciun, care, sprijinit de enoriași, binefăcători, donatori și autorități locale, a redat frumusețea dintâi a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. De asemenea, ierarhul locului a remarcat frumoasa activitate pe care pr. Petru Crăciun o desfășoară în demnitatea de consilier la Sectorul Asistență Socială al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Comentarii Facebook


Știri recente