Zi de sărbătoare pentru comuna Sadova din județul Suceava

Primăria comunei Sadova din județul Suceava i-a sărbătorit duminică, 8 septembrie 2013, pe cei care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Evenimentul s-a înscris în prima ediție a Zilei Comunei Sadova, aflată lângă orașul Câmpulung Moldovenesc. Cu lacrimi în ochi, împovărați de ani, oamenii au participat la slujba de mulțumire, oficiată de un sobor de preoți, apoi au asistat la un program artistic.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului a fost prilej de bucurie pentru localnicii din Sadova, numit și „satul cu oameni frumoși”. La primele ore ale dimineții, oamenii au mers la cele două biserici din sat, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Sadova 1 și la Biserica „Sfântul Nicolae” – Sadova 2, unde au participat la Sfânta Liturghie. În jurul prânzului, toată suflarea satului s-a adunat în apropiere de primărie pentru a participa la manifestările prilejuite de Ziua Comunei Sadova. Îmbrăcați în costume naționale specifice Bucovinei, sătenii au venit să se bucure împreună și să-și aducă aminte de cei care au plecat în veșnicie. Un sobor de preoți a oficiat o slujbă de binecuvântare pentru 48 de cupluri care au împlinit cinci decenii de când s-au căsătorit în fața sfântului altar. Slujitorii sfintelor altare au binecuvântat verighetele și au citit rugăciuni de binecuvântare.

„A ajunge la 50 de ani de bună viețuire împreună este un eveniment deosebit de însemnat în viața unui cuplu. Este lăudabilă inițiativa de a-i omagia pe cei care au împlinit 50 de ani de conviețuire, mulțumind Bunului Dumnezeu, după cum se obișnuiește la noi în Ortodoxie. Aceste cupluri sunt temelia Bisericii și societății de la noi din comună. Ne bucurăm de acest moment deosebit de însemnat, mai ales din moment ce un asemenea eveniment nu s-a mai întâmplat în cadrul comunității noastre decât în biserică”, a explicat pr. Simion Mândrilă de la parohia „Sfântul Nicolae” – Sadova 2.

„Am avut parte de bucurii și de necazuri”

Vasile Lateș din Sadova a apreciat inițiativa primarului Mihai Constantinescu de a organiza un eveniment dedicat celor care sărbătoresc 50 de ani de căsnicie. Localnicul i-a îndemnat pe tinerii zilelor noastre să citească și să asculte de bătrâni: „Bătrânii trebuie cumpărați și nu vânduți. Familia nu mai este ce era odată. Oamenii au altă mentalitate și alte obiceiuri. Am trei copii pe care i-am purtat la facultate”. Oltea Anton a participat la slujba de mulțumire alături de soțul lângă care a viețuit până în prezent 50 de ani. A venit îmbrăcată în costum național format din bondiță de dihor, cusută cu mărgele, cămașă și catrință țesută: „În acești ani, am avut parte de bucurii și de necazuri, așa cum se întâmplă într-o căsnicie. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că cei doi copii pe care îi am sunt sănătoși”.

Prețuire față de valorile păstrate

După ce fiecare cuplu a primit câte un buchet de flori și o diplomă din partea Primăriei Sadova, a fost oficiat Parastasul pentru rapsodul popular Maria Surpat și pentru solista populară Mina Pâslaru, care au cântat despre satul Sadova în timpul vieții. „Prin această manifestare am dorit să arătăm tinerilor cum trebuie să-și respecte înaintașii, aici mă refer atât la soliști și dansatori, cât și la cuplurile de aur care au reușit să ajungă la 50 de ani de căsnicie. Astfel, am vrut să-i omagiem pe cei care au ajuns la această frumoasă vârstă, dar și să-i facem pe tinerii din sat să înțeleagă că trebuie să-i respecte și să prețuiască toate valorile care s-au păstrat”, a explicat Loredana Popa, referent cultural în cadrul Primăriei Sadova. Primarul Mihai Constantinescu a explicat că ediția I a Zilei Comunei Sadova a fost o dorință a localnicilor, întrucât satul nu avea o zi în care să-i felicite într-un mod festiv pe cei care sărbătoresc nunta de aur. „Sadova este un loc binecuvântat de Dumnezeu. Avem două biserici frumoase, îngrijite în care oamenii vin să se roage în număr mare. Locuitorii din comună sunt harnici și cu dragoste față de tradiție. Consider că meritau o zi în care să se bucure împreună”, a spus primarul Mihai Constantinescu. În continuare, mai multe formații și soliști de muzică populară au încântat inimile localnicilor din Sadova.

Comentarii Facebook


Știri recente