Zi de sărbătoare la Mănăstirea Rohia

Mănăstirea „Sf. Ana” – Rohia se pregătește de hram. Având ca ocrotitoare pe Maica Domnului, așeyământul monahal se va afla în sărbătoare în ziua Adormirii Maicii Domnului.

Este situată în satul Rohia, component al orașului Tg. Lăpuș, 7 km sud de Tg. Lăpuș și 57 km nord de Dej, cu acces pe șoseaua nemodernizata de peste culmea Magoaja.

Așezământul a fost ctitorit de preotul paroh Nicolae Gherman, în amintirea fiicei sale, Ana, care a murit de mică. Biserica a fost construită cu ajutorul credincioșilor din Rohia (1923-1927), și sfințită cu fast de Episcopul Nicolae Ivan. Paraclisul este cu arhitectură originară. Aici se găsește un muzeu cu icoane pe sticlă și lemn din sec. XVIII-XIX, o vastă bibliotecă cu 250.000 volume și un atelier de sculptură. „Casa Poetului”, a fost ultima reședință a monahului și omului de aleasa cultură, Nicolae Steinhardt, călugărit aici cu numele de Nicolae.

Mănăstirea Rohia este un centru deosebit de viața monahală și spirituală, adevărat Sion românesc în „Dealul Viilor” – Rohia. Mănăstirea e loc de pelerinaj pentru maramureșeni și pentru credincioșii din toate județele Transilvaniei.

Comentarii Facebook


Știri recente