Zi de sărbătoare la Jariștea, în Vrancea

Praznicul Bunei Vestiri a fost sărbătorit, marți, 25 martie 2014, la biserica Parohiei vrâncene Jariștea I, de un mare număr de credincioși. Sfânta Liturghie a fost oficiată în lăcașul de cult cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a declarat Dragoș Olteanu.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa a arătat că sărbătoarea Bunei Vestiri reprezintă începutul mântuirii oamenilor: „Sfânta Fecioară Maria a crezut, întru smerenie, toate cele spuse de către îngerul Gavriil și a rostit acele cuvinte mântuitoare, pentru care nu suntem vrednici să-i mulțumim: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Luca 1, 38). Când a spus acel fiat sau fie, Maica Domnului și-a dat acceptul ca Dumnezeu să îndeplinească planul de mântuire a neamului omenesc prin sine. Și, în acel moment, Duhul Sfânt a adumbrit-o, ea a luat în pântece și atunci s-a produs zămislirea, cea fără de sămânță, a Mântuitorului Iisus Hristos. Așadar, întruparea Fiului lui Dumnezeu în lume a început cu acest fie al Maicii Domnului, pentru care noi, iubiți credincioși, zi și noapte și la fiecare sfântă slujbă trebuie să-i mulțumim. Datorită ei S-a întrupat Fiul lui Dumnezeu pe pământ, ca apoi, asumându-și condiția umană, să suporte atât de multe lucruri rele din partea oamenilor. Deși a venit întru ale Sale, ca Dumnezeu, ai Săi, în cele din urmă, nu L-au primit; L-au condamnat la moarte și El a acceptat, de bunăvoie, să primească moartea pe cruce, care s-a transformat în altar de jertfă. În felul acesta, Fiul lui Dumnezeu – deodată, și jertfă, și jerfitor – a șters păcatele omenirii. Prin jertfa Lui de pe cruce se șterg și păcatele noastre și ale tuturor oamenilor care vor veni după noi, până la a doua Sa venire, dar cu o condiție: ca ele să fie mărturisite și prin Taina Sfintei Spovedanii să ne curățim cămara sufletului nostru și să-L primim în adâncul ființei noastre pe Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat. Astfel s-a petrecut evenimentul extraordinar al Bunei Vestiri, sărbătoarea de astăzi sau praznicul închinat Maicii Domnului, pentru care noi, totdeauna, întru smerenie și cu evlavie, să-i aducem cinstirea care i se cuvine, pentru că s-a învrednicit să fie Maică a lui Dumnezeu, devenind prin aceasta și Maică a noastră, a tuturor”.

La slujbă au participat autorități locale, precum și credincioși din parohie și din împrejurimi.

Biserica a fost ridicată în perioada 1894-1907. Dimensiunile sale impresionante l-au determinat pe istoricul Nicolae Iorga să o aprecieze ca fiind „Catedrala dintre vii”. În urma lucrărilor de consolidare și restaurare efectuate de-a lungul timpului, lăcașul de rugăciune a fost resfințit la data de 10 decembrie 2000.

Comentarii Facebook


Știri recente