Zi de sărbătoare în Parohia Recea Mică, Protopopiatul Zalău

La sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, miercuri, 14 octombrie 2015, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Recea Mică, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei, ce are ca ocrotitori pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a precizat Arhid. Adrian Onica. Din soborul slujitor au făcut parte: Părintele Gabriel Gârdan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului, părinții protopopi ale celor trei protopopiate din Eparhie, Părintele Ștefan Lucaciu, protopopul Zalăului, Părintele Dan Dregan, protopopul Jiboului, Părintele Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei, Părintele Mihai-Adrian Dobocan, parohul Bisericii Recea Mică, Părintele Dorinel Crecan, de la Parohia Mesteacăn, Părintele Mihai Dobocan de la Parohia Gălpâia și Părintele Rareș Tărniceru, preot misionar în cadrul Protopopiatului Zalău.

Înainte de săvârșirea Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate în ultima perioadă la locașul de cult.

Pentru întreaga activitate desfășurată, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit pe părintele Mihai-Adrian Dobocan întru iconom stavrofor. Un dar de mare preț pentru părintele Mihai a fost acordarea din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Ordinului Sfinții Împărați Constantin și Elena pentru clerici, ordin care i-a fost înmânat de către Preasfințitul Părinte Petroniu.

De asemenea, Preasfinția Sa a acordat distincția Crucea Sălăjană pentru mireni domnilor Alexandru Pițigoi-Oltean și Teodor Tonea. Totodată au fost acordate diplome de apreciere persoanelor care s-au evidențiat în mod deosebit pe parcursul derulării lucrărilor de ctitorire a bisericii.

Parohia Recea Mică este o parohie nouă, fiind înființată abia în anul 2006, primul paroh al acestei comunități fiind Preacucernicul Părinte Mihai Dobocan, acesta fiind hirotonit preot o dată cu înființarea parohiei. Inițial slujbele erau săvârșite într-o capelă amenajată în fosta școală a satului, acum desființată, populația fiind mult îmbătrânită, în momentul acesta în sat locuind aproximativ 30 de familii de credincioși.

Biserica a fost pusă sub ocrotirea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Locașul de cult a fost târnosit de către Preasfințitul Părinte Petroniu în anul 2013, dar lucrările au continuat treptat, după posibilitățile micii comunități din Recea Mică.

Începând cu luna mai a acestui an, Părintele Mihai Dobocan a fost transferat la Parohia Recea Mare, lăsându-i-se în continuare grija finalizării lucrărilor la biserica din Recea Mică.

Comentarii Facebook


Știri recente