Zi de sărbătoare în Parohia Râmnicelu din jud. Buzău

Duminică, 14 august 2016, a fost zi de mare sărbătoare în Parohia Râmnicelu din județul Buzău. Numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitate, după cum ne-a precizat Domnul Dragoş Olteanu, Consilier mass-media şi purtătorul de cuvânt al Eparhiei.

În continuare, s-a săvârșit o slujbă de Parastas pentru ctitorii sfântului locaș, trecuți la cele veșnice. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei.

Cu acest prilej, ierarhul a sfințit un complex social, format din capelă mortuară, sală de mese cu bucătărie și o bibliotecă parohială, după care a binecuvântat lucrările efectuate, în ultima perioadă, la locașul de cult, care datează din anul 1781.

În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a explicat înțelesurile Evangheliei din Duminica a 8-a după Rusalii, în care ni s-a relatat minunea înmulțirii pâinilor și a peștilor de către Mântuitorul Iisus Hristos (cf. Matei 14, 14-22), arătând că, mai întâi, trebuie să ne hrănim sufletul cu ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și, apoi, să oferim hrană trupului.

În timpul vieții Sale pământești, Mântuitorul Hristos a întâlnit de nenumărate ori oameni săraci și suferinzi, cărora le oferea fie cuvânt de îmbărbătare și mângâiere duhovnicească, fie vindecarea concretă de diferite boli trupești și sufletești. Însă, în ceea ce privește hrana necesară existenței biologice, oricât i-ar fi compătimit pentru lipsurile lor materiale, Domnul Iisus nu Și-a propus să le ofere totdeauna, gratuit, mâncare și băutură. De reținut că doar de două ori a săvârșit minunea înmulțirii pâinilor, cu scopul de a sătura mulțimile flămânde, în împrejurări concrete; ambele s-au petrecut în pustie, unde Mântuitorul a hrănit, prima dată, cu cinci pâini și doi pești, «ca la cinci mii de bărbați, afară de femei și de copii» (Matei 14, 21), iar a doua oară, doar cu șapte pâini și câțiva peștișori, a săturat circa patru mii de bărbați, afară de femei și de copii (cf. Matei 15, 32-39), a spus ierarhul.

În semn de apreciere pentru activitatea pastoral-misionară și administrativă, preotul paroh, George-Marius Pană, a fost hirotesit iconom, iar preotul coslujitor, Florentin-Mădălin Baciu, sachelar. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oferit o distincție de vrednicie dlui Dumitru Stanciu, pentru sprijinul acordat la finalizarea lucrărilor de renovare și înfrumusețare a bisericii, primind la rândul său din partea comunității parohiale o icoană diptic, cu chipul Maicii Domnului și al Mântuitorului Iisus Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente