Zi de sărbătoare în Parohia Bănia, Protopopiatul Băile Herculane

În Duminica a XIV-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Bănia, Protopopiatul Băile Herculane. Cu acest prilej, ierarhul a târnosit biserica parohială cu hramul Naşterea Maicii Domnului, după care înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie.

La final părintelui paroh i-a fost conferit Ordinul eparhial Diploma de onoare Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, iar cei ce s-au implicat în procesul de renovare şi înfrumuseţare au primit acte de cinstire. La slujbă au participat, alături de autorităţile locale, un număr însemnat de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeşului.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru sfânta zi de astăzi, când am așezat în Sfânta Masă a altarului sfinte moaște de mucenici, care au pătimit pentru Hristos. Toți credincioșii acestei parohii, dar și oaspeții sosiţi din alte locuri, au avut bucuria să intre în Sfântul Altar, să se roage pentru ei și pentru toți cei dragi ai lor. Toată suflarea creștinească dreptmăritoare din Bănia s-a bucurat astăzi, dar credem că a fost o sărbătoare şi pentru întreaga vale a Almăjului, un ţinut deosebit de frumos din Episcopia Caransebeșului, unde se păstrează şi se promovează foarte bine tradițiile și obiceiurile bănățenilor. Îl felicităm pe părintele paroh Dănilă Băcilă și pe doamna preoteasă, care este și profesoară de religie la Liceul din Bozovici și de asemenea îi felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici închinată Maicii Domnului”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Biserica cu hramul Naşterea Maicii Domnului s-a zidit în anul 1780, iar în anul 1897 a fost împodobită cu pictură realizată de Nicolae Haşca. Tradiţia locală menţionează existenţa unei vechi biserici de lemn din secolul al XVIII-lea. (Articol semnat de Diac. Pavel Canea şi Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente