Zeci de români fără adăpost primesc sprijin de la o parohie românească din Roma

Zeci de români rămaşi fără adăpost primesc sprijin în mod constant de la membrii parohiei româneşti din oraşul italian Monterotondo, situat în apropierea Romei. 

„În fiecare duminică, după slujbă, în bucătăria bisericii se pregătesc pachetele pentru conaționalii săraci. Apoi, voluntarii duc pachetele la Podul Gării. Câteodată, acolo îi așteaptă 35 de suflete, deseori peste 40. De peste 10 ani de zile, aproape mereu aceiași: mai întâi la Fonte Nuova, un orășel învecinat, apoi la Monterotondo la Gară. Unii mai lipsesc câteva săptămâni, apoi se întorc. Vin din toate zonele limitrofe, unii chiar de la Roma, de la gara Termini, pentru că știu că aici vor găsi, duminica, brațele deschise”, se precizează pe site-ul Episcopiei Italiei.

Eforturilor comunităţii parohiale se va alătura şi primarul localităţii, care i-a vizitat în 4 septembrie pe românii aflaţi în dificultate.

„Ne dorim să creștem colaborarea, inclusiv la nivel de proiecte, de spații, cu părintele Bogdan, care are mereu idei și obiective pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. E corect ca și administrația să vină în întâmpinarea persoanelor aflate în dificultate. E și un obiectiv, o misiunea a noastră”, a spus el.

Emanuela Diaconu, coordonatorul proiectului și responsabilul pe proiecte sociale la Parohia românească „Botezul Domnului” din Monterotondo, a explicat că pentru a acorda ajutorul şi în anotimpul de iarnă, au nevoie de o sală potrivită şi au făcut demersuri în acest sens.

„Vara ne e destul de ușor, continuăm să venim aici, unde avem bineînțeles autorizație de la primărie pentru a ne reuni, a face o rugăciune și a distribui alimente calde și pachete săracilor. Nu sunt condiții ideale, dar ne descurcăm. Dar ce vom face iarna, când va fi frig?!”.

„De aceea, am solicitat o locație potrivită, într-o clădire, o sală cu mese, pe care să o avem la dispoziție duminica și eventual în alte momente din săptămână. Aceste persoane au nevoie de un ajutor, o masă caldă, asistență medicală, psihologică de bază, un duș, îmbrăcăminte. Astfel, parohia a început demersurile pe lângă Primăria din localitate pentru obținerea unui spațiu dat spre folosire în timpul iernii”, a afirmat Emanuela Diaconu.

Emanuela Diaconu a spus cine sunt românii fără adăpost şi care este ajutorul pe care membrii comunităţii îl oferă.

„Sunt oameni ai străzii. Români fără adăpost, mulți au pierdut locul de muncă, dar le e rușine să spună acasă, în România, că sunt în situații critice sau disperate”.

„Pe lângă mâncare caldă, le aducem pachete cu alimente care pot dura mai multe zile. Haine, medicamente gen paracetamol, cremă antiinflamatoare, dezinfectant, bandaje. Unii au rețete cu tratament din România, le traducem și îi îndrumăm unde să le obțină. Alții au rețete de la spitalul San Galicano. Am asigurat și un serviciu cu consultație medicală de bază, cu controale oferite de asistentele medicale ale parohiei”.

„Unii nu au telefoane mobile, le-am procurat telefoane. Altora le încărcăm un minim de credit, sau ne ajută și alți români din țară. Am reușit recent să facem și un grup de WhatsApp, unde să le oferim informații utile. Părintele, din donațiile enoriașilor le dă în fiecare duminică o sumă mică, 5 euro, de cheltuieli, atât putem”.

Parohia face un apel către cei care doresc să-i ajute pe aceşti români.

„Speranța noastră nu este doar aceea de a obține un spațiu, ci și aceea de a împărtăși experiența noastră și cu alte parohii. Mulți dintre colaboratorii parohiei cu posibilități s-au retras în România. Suntem mai puțini voluntari, iar săracii au crescut ca număr. Am putea să ne echilibrăm forțele, dacă mai multe parohii din Roma-Lazio ar participa la această misiune. Ori să fie distribuiți în mai multe parohii, ori să fie mai multe parohii focalizate într-un unic centru, pentru recuperarea acestor dezavantajați sociali”.

„Abandonați loruși, crește degradarea și dezumanizarea. Ajutați, putem parafraza aplicat la context, se face bucurie îngerilor lui Dumnezeu pentru un sărac care se reintegrează (Luca 15:10)”.

Foto credit: Episcopia Italiei

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…