Zece ani de la Înființarea Episcopiei Sălajului serbați în cadrul conferinței semestriale preoțești de la Zalău

Zece ani de la înființarea Episcopiei Sălajului au fost aniversați joi în Catedrala episcopală din Zalău. Momentul a avut loc în cadrul conferinței semestriale de toamnă a preoților din Episcopia Sălajului, prezidate de PS Petroniu.

În acest context, Preasfinția Sa a prezentat sistematic și structural activitatea Eparhiei din cei zece ani, având în vedere principalele sectoare de activitate: administrativ-bisericesc, cultural, social-filantropic și economic.

PS Petroniu a mulţumit membrilor Permanenţei Consiliului Eparhial, protopopilor, preoţilor, vieţuitorilor mănăstirilor şi schiturilor, angajaţilor neclericali ai parohiilor şi tuturor credincioşilor care s-au implicat în activităţile care au asigurat bunul mers al vieţii Eparhiei, dar și ridicarea sediului Centrului Eparhial.

În continuare, Diac. Cristian-Vasile Iura, de la Parohia Sfântul Proroc Daniel din Jibou, a susținut conferința Patriarhul Justinian – înțelept apărător al Bisericii Ortodoxe în timpul regimului comunist.

Tema tratată a fost în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod privind Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

După conferință, Chiriarhul Sălajului a acordat Pr. Radu-Marius Barbor, parohul din Cehu Silvaniei, Diploma ,,Sfântul Chiril al Ierusalimului”. Această distincție este acordată în fiecare an preotului coordonator de circumscripție catehetică cu activitatea cea mai bogată.

În continuare, au avut loc intervenții ale preoților, care și-au exprimat sentimentele de admirație cu privire la tot ceea ce s-a realizat în Episcopia Sălajului prin evocări și cuvinte de felicitare.

În 18 octombrie 2007, Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului, întrunită în şedinţă extraordinară, sub preşedinţia IPS Bartolomeu, la acea vreme Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, a hotărât, cu unanimitate de voturi, înfiinţarea Episcopiei Sălajului. Hotărârea a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 22 octombrie 2007.

Din punct de vedere administrativ, în momentul de față, Episcopia Sălajului are în structura sa trei protopopiate, 205 parohii și opt așezăminte monahale, în care slujesc un număr de 243 de preoți și diaconi.

Foto credit: Episcopia Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente